Събития 73-годишен жител на с. Змейово е майстор на писани каруци

73-годишен жител на с. Змейово е майстор на писани каруци

Неделя, 06 февруари 2011 г., 16:56
Размер на буквите
Начо Янакиев

Начо Янакиев от старозагорското село Змейово е сред малцината останали живи майстори на писани каруци у нас. Жизненият 73-грдишен кореняк змейовец започнал да се посвещава в трудния занаят едва 16-годишен. Оттогава и до днес той е един от ненадминатите майстори на дървени четириколки.

Негови каруци се търкалят по всички краища на родината. Само в гоцеделчевското Садово и региона са над 40.
Още докато бил ученик, Начо Янакиев често надничал в двора на съседа Атанас, който бил известен в региона майстор на каруци. Прихванал от сръчността и фантазията на учителя си и не се отказал от тази си любов, дори когато през 1959 г. започнал работата по строежите в големия град. Пенсионирал се като строител, но не се отказал от работата в малката работилница в двора на селската си къща, пише вестник Национална бизнес поща.

Отдавна занаятът на усмихнатия и ведър змейовец е повече атракция, отколкото доходоносно занимание. От много време не прави каруци за нуждите на населението, а само за удоволствие или пък за хора, които украсяват с тях просторните дворове на вилите си. Пак за украса са и киприте малки каручки, които естети пълнят със саксии с цветя и превръщат в китни градинки. Малко са майсторите, чиито произведения могат да си съперничат с тези на бай Начо. И аз не знам колко останахме в България. Изгубих им дирята, този си отишъл, онзи си отишъл, в Старозагорско вече със сигурност няма други, обяснява той.

Истинската каруца е с дървени колелета, не с гумени, те са тежки, не ги харесвам. Прави се от твърдо дърво. Най-хубавите са от бук, може и от дъб, орех, акация, открехва тайните на занаята майсторът. Занаятът е труден, особено ако всичко се прави на ръка, казва змейовецът. Той например, сам кове металните части на своите каруци. Сам ги и боядисва. Шари се с различни цветове, да греят. В шаренето работата е като свободното съчинение в училище, каквото те напира отвътре, това правиш, казва бай Начо.
Освен с майсторене на малки и големи каручки, той запълва деня си и с много четене. Обичам книгите, особено историческите, казва възрастният мъж, на чието шкафче до леглото лежи поредната научна книга за историята на България.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |