Събития Еколози спряха изграждането на ветроенергиен парк край Каварна

Еколози спряха изграждането на ветроенергиен парк край Каварна

Четвъртък, 22 октомври 2009 г., 09:53
Размер на буквите

Инвестицията за 100 млн. лева във ветроенергиен парк край Каварна и село Българево е спряна. Това е станало със заповед на директора на районната инспекция за околната среда и горите (РИОСВ) - Варна, Синан Мехмед. Мотивите са, че възложителят - "ЕВН Енертраг Каварна" ООД, работи по монтирането на перките, въпреки че има забранителна заповед от 18.12.2008 г.

"Това е безумие от страна на РИОСВ и поредна идиотщина, с която искат да спрат инвестиция за над 100 млн. лв.", коментира пред вестник Стандарт кметът на Каварна Цонко Цонев. Той е категоричен, че в заповедта липсват всякакви мотиви за подобно решение. "Посочената "промяна на инвестиционните намерения" е, меко казано, смешен мотив", категоричен е Цонев. Инвестицията е на австрийската компания EVN, която започна поставянето на 25 генератора, всеки с мощност от по 2 MW.
В предварителните документи компанията бе посочила 3 вида генератори, като за единия от тях има одобрен ОВОС. "За мен действията на РИОСВ са опасен прецедент и съм убеден, че Административният съд ще отмени заповедта. Трябва да се знае, че има и Закон за отговорността на държавата и австрийската компания може да осъди България. Според мен обаче тук има нещо друго - някой е поискал лев и не го е получил", каза още Цонев и припомни, че е юрист по образование. Каварненският градоначалник посочи, че като се спират по този начин такива инвестиции, България няма да може да изпълни изискванията през 2020 г. да има 16% производство на енергия от възобновяеми източници.
"Освен това в условия на криза даваме изключително лош сигнал за чуждите инвеститори, защото обектът има издадени строителни разрешителни, одобрен ОВОС от същата тази институция", заяви Цонев.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |