Събития Съдът в Иран до 2 седмици ще произнесе присъда за гълъбовеца Живко Русев

Съдът в Иран до 2 седмици ще произнесе присъда за гълъбовеца Живко Русев

Четвъртък, 22 октомври 2009 г., 09:09
Размер на буквите

До две седмици иранският съд трябва да произнесе присъдата на гълъбовския шофьор Живко Русев, който преди година бе задържан от тамошните служби за борба с наркотиците, след като в ТИР-а му бяха открити близо 135 кг хероин, съобщиха от МВнР.

"Съдията е бил много внимателен, благосклонен, изслушал е всичко, не е прекъсвал никого. Всички съображения - както на обвиняемите, така и на защитата. Самият Живко Русев пледира невинен", съобщи говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов, цитиран от електронните медии.
Русев бил в добро физическо и психическо здраве. "Самият той от два месеца е поставен при по-добри условия за живот във временния арест. Откакто е там - вече една година, към него се отнасят много добре - не го обиждат, не го лишават от нещата от първа необходимост, дават му да се обажда на близките си, чрез посолството той им изпраща и писма", обясни Горанов. Говорителят на външното министерство беше категоричен, че българската страна има всякакви уверения от всички нива - и на професионално, и на политическо, че иранският съд ще бъде безпристрастен и ще разгледа делото само от фактологическата му страна, пише вестник Старозагорски новини.
Новината, че 55-годишният жител на Гълъбово Живко Русев е арестуван в Иран, стана известна на 28 януари т.г., след като 4 месеца преди това е бил в неизвестност. Тогава от МВнР съобщиха, че 135-те килограма хероин са открити в тайник на ТИР-а, който е шофирал.
Покрай този случай на бял свят излязоха и доста стряскащи данни, свързани с хора от Гълъбово.
По информация на ОД на МВР - Бургас, на 15 декември 2008 г. на пристанище Бургас са заловени три ТИР-а, превозващи около 400 кг хероин. Шофьорите са Стефан Матев Стратиев, Стефан Гочев Мичев, жители на гр.Гълъбово, и Халми Османов - осъден няколко месеца преди това за измама от Русенския съд с лишаване от свобода за една година при изпитателен срок от 4 години. В камионите на двамата гълъбовски шофьори са открити над 240 кг хероин, а в ТИР-а на Османов - 155.232 кг. Според официалните документи, камионите са били натоварени с консерви грах и доматено пюре. Хероинът и в трите ТИР-а е бил скрит в тайници. Пренасяната стока е оценена за над 30 милиона лева.
Журналистическото проучване на "Старозагорски новини" установи, че арестуваният в Иран Живко Русев е бил съученик на арестувания в Бургас Стефан Гочев. Другият - Стефан Стратиев, е бил по-малък от тях, но и тримата са били възпитаници на гълъбовския Техникум по енергетика, и тримата са се познавали. Може би е нелепа случайност, че тримата стават шофьори на ТИР-ове, но след нея следват още няколко случайности - и тримата се озовават зад решетките в рамките на 2-3 месеца, откритият наркотик и в Иран, и в Бургас е един и същ - хероин, количеството му е в килограми, и в трите ТИР-а е имало тайници, в които е открита бялата отрова.
Стратиев и Мичев в момента също са зад решетките, но в България. А в Иран - там според външно министерство законите са железни и за 100 грама наркотик наказанието е смъртна присъда.
Всички българи сега се надяваме всичко наистина да е нелепа случайност и Живко да се завърне жив и здрав в България.
Българските родители обаче искат да знаят кога на подсъдимата скамейка в България ще застанат арестуваните на пристанището в Бургас със 400-те килограма хероин и дали някои високопоставени български особи не са свързани с пренасянето му.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |