Събития По-малко от 10% от българите застраховат жилищата си

По-малко от 10% от българите застраховат жилищата си

Вторник, 20 октомври 2009 г., 18:09
Размер на буквите

Ако се чудите как да предпазите вилата или къщата на село от пожар, природни бедствия или злоумишлени действия на трети лица, идеален вариант е застраховка на имота. Полицата е сравнително евтина и върви между 17 и 45 лева. Срещу такава премия можете да очаквате покриване на щети до около 10 000 лева. Поради тази причина този тип полица е подходяща за имоти с по-ниска стойност, такива в малките градове или вили с по-непретенциозно имущество.

Застраховката обхваща рисковете експлозия, имплозия, удар от летателно тяло, природни бедствия като градушка, проливен дъжд, увреждане от сняг и лед. Друго предимство на полицата е, че не се налага извършване на опис на имуществото в жилището.
В последно време се забелязва засилен интерес към този тип полици, тъй като са достъпни и за хора с по-ограничени възможности, които обаче искат някаква степен на защита, коментираха брокери. Ако обаче искате да застраховате имот за 150 000 - 200 000 лева за цялата му стойност, каквито са жилищата в големите градове, ще трябва да се бръкнете поне 150 - 180 лева. Има вариант и за по-ниска цена (т.нар. под застраховане). Ако например застраховате жилище, което струва 200 000 лева, за 100 000 лева, това означава, че обезщетението на щета за 10 хиляди лева ще е не повече от 5 хиляди лева. Застраховката е подходяща за собственици на жилища с ценни предмети, както и на такива, давани под наем, и за имоти с повишена опасност от природни бедствия -наводнения,свличания на земна маса и т.н., пише вестник Телеграф.

Един от допълнителните рискове, който най-често се търси, е защитата срещу земетресение.
Тук премията зависи от това в коя от четирите земетръсни зони се намира имотът. В най-рисковата зона, включваща Пазарджик, Стара Загора и Ихтиман, апартамент за 60 000 лв. може да се застрахова срещу солидната сума между 114 и 240 лв. на година, сочат данни на Комисията за финансов надзор (КФН). Най-евтина излиза застраховката във Варна, Бургас, Добрич, Кърджали. Ако апартаментът е над 6-ия етаж, сумата се увеличава с 5 - 10%. Ако сградата е строена преди повече от 20 години, доппащането е между 5 и 15%. За застраховане на покъщнината се плаща допълнително.

За специфични рискове като земетресение, срутване и свличане на земна маса, кражба чрез взлом, грабеж, вандализъм трябва да заплатите допълнително. Има вариант и за покритие на гражданска отговорност към трети лица (наводнение на съседи например), обезщетение за загуба от наем и разходи по алтернативно настаняване, ако се наложи да отидете в хотел, докато трае възстановяването на жилището.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |