Събития Промени в Закона за ДДС планират премахване на данъчния кредит при покупката на автомобили до 9 места

Промени в Закона за ДДС планират премахване на данъчния кредит при покупката на автомобили до 9 места

Понеделник, 19 октомври 2009 г., 16:50
Размер на буквите

Отмяната на данъчен кредит за всички коли до 9 места е дискриминация спрямо стопанската дейност и спрямо малките фирми, а в България по-голямата част от предприятията са малки и са предимно предприятия на услугите. Ако се приемат предлаганите промени в Закона за ДДС, с които се отменя данъчният кредит за всички леки автомобили до 8+1 места включително, много от малките и средните фирми в строителството, туризма, селското стопанство, а и всички, които осигуряват превоз на персонала си с по-малки автомобили, ще бъдат изправени пред огромни финансови затруднения.

Представяте ли си в съвременния свят да има фирми, които да нямат фирмени леки автомобили? Има европейска директива по този въпрос с препоръки да се намери механизъм за съкращаване на ДДС на служебните леки автомобили. В някои от страните от ЕС има подобни драстични решения, но в повечето държави се признава за разход закупуването на автомобила и се приспада ДДС, пише вестник Пари.
Проблемите са в неправомерното използване на служебния автомобил за неслужебни цели. Ако има нарушители, те трябва да бъдат санкционирани от органите на МВР. Това да се строи върху прозрачната част на бизнеса и икономиката е просто безумие. Трябва да се намери административен механизъм по този проблем, бе категоричен той.
Преди 20 години практиката е била, когато се кара служебен автомобил, да се попълват пътни листове. Въпреки че не беше най-удобната практика, този пътен лист служеше за отчитане на разхода на бензин, движението от пункт до пункт. По този начин се отчитат разходите на един автомобил по всички европейски пътища - трябва да има пътен лист, който да сочи от коя до коя точка се пътува. Това е действаща мярка, която към момента не е отменена, но просто не се изпълнява. Тя може да бъде подобрена, улеснена и обмислена, тъй като по нея може да се следи дали автомобилът се използва за служебни цели или за разходка.

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |