Събития ЕС ще отпусне 280 млн. евро на млекопроизводителите в общността през 2010 г.

ЕС ще отпусне 280 млн. евро на млекопроизводителите в общността през 2010 г.

Понеделник, 19 октомври 2009 г., 15:10
Размер на буквите

Европейският съюз ще отпусне допълнително пакет от 280 млн. евро субсидии за млекопроизводството през 2010 г. от бюджета на общността. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който участва в заседанието на Съвета на министрите по земеделие и рибарство на ЕС в Люксембург. Предстои Съвета на министрите на финансите на ЕС другия месец да одобри предложението за предоставянето на допълнителна помощ за сектор Мляко през 2010 г.


Държавите-членки трябва да заложат средствата в националните си бюджети за следващата година, обясни министър Найденов, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.
Парите ще бъдат разпределени между държавите-членки. Според министър Найденов все още няма яснота колко от тези средства ще бъдат отделени за България и съответно за българските фермери. За целта Европейската комисия трябва да определи дали парите ще се предоставят на база реално производство мляко в страната или на база предоставена квота. Министър Найденов обясни, че ако е на база квота, България ще трябва да отдели допълнително около 2 млн. евро през 2010 г. за подпомагане на млекопроизводителите. Квотата на страната ни за производство на мляко е 1 млн. тона годишно. Допълнително гласуваните средства могат да бъдат изплатени на млекопроизводителите още в началото на следващата година, уточни д-р Мирослав Найденов.
България получава правото да изкупува квоти за производство на мляко от фермери, които са останали без животни. Същото се отнася и за преразпределянето на квоти. Това трябва да стане със средства от националния бюджет, каза министърът. Той обаче продължава да настоява пред ЕК изкупуването на квотите да става с пари на общността.
Предстои Европейската комисия в сряда да гласува още за вдигането на помощта на ферма от 7500 на 15 000 евро по т. нар. помощ „de minimis”. Другото днешно решение на Съвета на министрите по земеделие е, млякото да влезе в общия регламент на ЕК за подпомагане на сектора по пазарните механизми при кризисни ситуации. Това означава при криза на пазара на мляко, ЕК да може да взима незабавни решения без одобрението на Съвета на министрите по земеделие. Отделно се сформира група на високо равнище към ЕК и към Съвета на министрите по  земеделие, която ще започне да заседава във връзка с промяната на политиката на ЕС в сектор Мляко след 2015 г.
През последните няколко месеца дискусията относно кризисното положение в сектор Мляко беше особено интензивна в рамките на Съвета на ЕС по земеделие и работните органи към него.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |