Събития Стара Загора с 10 общински съветници по-малко от есента на 2011 г.

Стара Загора с 10 общински съветници по-малко от есента на 2011 г.

Сряда, 22 декември 2010 г., 19:35
Размер на буквите
общински съветници

След 8-дневни прения и заседания до полунощ, Народното събрание прие новия Избирателен кодекс. Бурните дебати бяха заради намаляването с 20 на сто на броя на общинските съветници. Изменението ще засегне само големите и средните общини, но не малките с население до 30 000 души.

За община Стара Загора броят на общинските съветници ще бъде 41, вместо 51. В градове с население до 100 000 жители те ще са 29, вместо 37, а в градове до 50 000 жители - 23 общински съветници, вместо 29.
"Редукцията на броя на старейшините, предложена от ПП ГЕРБ, е заради катаклизмите, които се получават в общинските съвети, представени от много партии. Досега бяхме свидетели на вътрешни борби, безпринципни съглашателства и създаване на безсмислени коалиции, които пречеха за вземане на адекватни решения в интерес на гражданите", коментира пред "Старозагорски новини" депутатът Емил Караниколов минути след приемането на Избирателния кодекс, пише вестник Старозагорски новини.

Против се обявиха от "Коалиция за България". Според левите депутати бъдещите общински съвети ще бъдат едноцветни и еднопартийни, защото в тях ще влизат само партии, надхвърлили на изборите 10-11%.
Назначаване на кметски наместници в малките населени места също предизвика дебати. Завишава се нормата за избор на кметове - те ще се избират вече в населени места с поне 350 души, а не както досега - с над 150. От левицата пресметнаха, че ограничението ще засегне 35% от избирателите (3100 населени места), които няма да могат сами да определят своя кмет.
Караниколов определи Избирателния кодекс като добро начало и като добра основа, над която може да надгражда в бъдеще.
Очаква се обаче президентът Георги Първанов да наложи вето върху кодекса. Левицата и ДПС пък имат намерение да сезират и Конституционния съд, след като текстовете влязат в сила.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |