Събития Стара Загора пак има мим театър. Ученички от НУМСИ Христина Морфова прегърнаха изкуството на жеста

Стара Загора пак има мим театър. Ученички от НУМСИ Христина Морфова прегърнаха изкуството на жеста

Понеделник, 20 декември 2010 г., 21:30
Размер на буквите

Преди 27 години в читалище Родина Добромир Георгиев и Красимир Ангелов създадоха Студио Пантомима. В спектаклите му участваха млади хора, на които се харесваше да изграждат художествен образ с мимика и ритмични движения. И го правеха така, че привличаха все повече и повече желаещи да се запознаят с мълчаливата магия на жеста.

До 1998 година, когато заради лични интереси и скъсени представи за това изкуство студиото изгуби своето пространство за репетиции в читалище Св. Климент Охридски. А за тези 15 години Студио „Пантомима” се беше превърнало в школа за над 250 млади хора.

„През същата година направихме среща на българските мимове в Стара Загора, нарекохме я Панорама на българската пантомима. Тогава играхме спектакъла "Равновесие" и с това приключихме нашата работа”, връща лентата 12 години назад Красимир Ангелов. Сега той е преподавател по пантомима в класа за актьорско майсторство на Националното училище по музикални и сценични изкуства Христина Морфова в Стара Загора.
„Балонът” е етюд, който сме правили тогава. Идеята е старата приказка за играчка-плачка, когато децата играят и проявяват агресия към другите. Паралелното съществуване на доброто и злото изпъква и чрез съчетаването на костюмите с музиката и жеста”, обяснява замисъла преподавателят. В ролята на Балона сега влиза единадестокласничката Лина Райкова, която играе и в спектакъла на ДТ Гео Милев „Дон Жуан или любовта към геометрията” на Макс Фриш. Момичето от пантомимния етюд пък играе съученичката й Таня Славова. Двете талантливи тийнейджърки дават достойна заявка да продължат изкуството, което нареждаше Стара Загора сред градовете с най-добри постижения в любителския мим театър.
„С Лина и Таня работя от септември тази година. На коледния концерт на училището, който беше на 17 декември, на сцената на театъра те направиха своя успешен дебют”, е оценката на Красимир Ангелов. Бурните аплодисменти в залата (виж клипа във Фейсбук) потвърждават думите му.
Кога може да се гледа отново „Балонът” на сцена?
„Поводи със сигурност ще намерим. А и други спектакли ще подготвим”, категоричен е Красимир Ангелов.

Информация: вестник Новината

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |