Събития В Стара Загора работи модерен кабинет за диагностика на дишането

В Стара Загора работи модерен кабинет за диагностика на дишането

Неделя, 19 декември 2010 г., 15:45
Размер на буквите
диагностика на дишането

Модерен функционален кабинет за диагностика на дишането бе открит на 15 декември в приемно-диагностичния блок на старозагорската Университетска болница (УМБАЛ). Съвременната диагностична апаратура е на стойност 114 000 лв.

Тя е закупена със средства, осигурени от Мини Марица Изток ЕАД и ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД. Разкриването на специализирания кабинет беше предвидено в Програмата за опазване здравето на населението от замърсяването на околната среда в района на област Стара Загора, приета с решение на Министерски съвет от 29.12.2008 г. Мерките, заложени в нея, предвиждат създаване на по-добри условия за диагностика, лечение и профилактика на децата и учениците със заболявания на горните дихателни пътища, подлежащи на диспансерно наблюдение, пише вестник Национална бизнес поща.

С бодиплетизмографа се изследва дишането и белодробната дейност при пациенти с хронични дихателни заболявания, както и при пациенти с професионални болести, свързани с работа на замърсен въздух.
Щастлив съм, че успяхме да направим нещо полезно за гражданите на Стара Загора, заяви при откриването областният управител Йордан Николов. Д-р Кирил Добрев, директор на Университетска болница, благодари за настояването и активното съдействие на областния управител за закупуването на бодиплетизмографа. От своя страна г-н Николов изказа благодарност на държавните предприятия от енергийния комплекс Марица Изток и изрази надежда, че модерният апарат, който е единствен от този клас в България, ще се използва по предназначение. Д-р Добрев съобщи, че се подготвя програма, по която уредът ще се използва за пациенти на болницата и за граждани.

На откриването на кабинета присъстваха още зам.-областните управители Галина Стоянова и Димитър Драчев и финансовият директор на ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД Боян Боев.

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |