Събития В сила е наредбата срещу цигарите

В сила е наредбата срещу цигарите

Неделя, 19 декември 2010 г., 15:40
Размер на буквите
забрана на цигарите

На 15 декември влезе в сила Наредбата за условията и реда, при които се допуска тютюнопушене на обществени места и сгради с обособени работни места. Пълният текст на наредбата бе публикуван в бр. 90 на Държавен вестник.

Всички заведения вече трябва да имат -залепени на видно място още отвън табели, които да указват дали се пуши в тях. Залите за пушачи също трябва да бъдат указани с табела. Табелите са унифицирани. Тези, които показват, че заведението е за пушачи, изрично уточняват, че то не може да бъде посещавано от лица под 18 години.
Заведенията, в които ще се пуши, трябва да са оборудвани със специални вентилационни уредби. Не се разрешава пушенето в интернет зали и кафенета в спортни зали, пише вестник Национална бизнес поща.
Контролните органи от РИОКОЗ ще започнат проверки за спазване на наредбата от 1 до 28 февруари, следващата година, съобщи д-р Станимир Станков, директор на дирекция Здравен контрол в инспекцията. Санкциите за клиентите пушачи ще са 50 лв. при първо нарушение и при повторно 300 лв. За едноличните търговци глобите са от 300 до 500 лв. при първо нарушение и от 500 до 1500 лв. за повторно. Юридическите лица ще плащат от 500 до 1500 лв. при първо нарушение и от 3000 до 10 000 лв. за повторно.

При нарушения на вентилацията глобите са от 200 до 400 лв., а присъствието в заведения на лица под 18 г. ще коства на собствениците им от 400 до 800 лв.

Гражданите, които станат свидетели на нарушения от страна на ресторантьори в Стара Загора, могат да сигнализират на телефон 042/ 631160. Той работи от 8 до 17 ч., но след това сигналите се записват на телефонен секретар.

След влизането на наредбата в сила пепелниците ще трябва да изчезнат от масите в трите кафенета в Универсалния магазин в Стара Загора, уточниха от РИОКОЗ. Заведенията, в част от които има и детски кътове, предизвикваха гнева на много посетители на магазина, тъй като благодарение на тях цигарен дим се разнасяше из всички етажи на големия търговски обект.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |