Събития 90 000 души подлежат на санкция за невалидни лични карти

90 000 души подлежат на санкция за невалидни лични карти

Сряда, 15 декември 2010 г., 11:21
Размер на буквите
Стара Загора

90 000 лични карти със срок до май 2010 година, все още не са подменени и са с изтекъл срок на валидност. Изтичащите само през 2010 година лични карти и свидетелства за управление на моторни превозни средства (СУМПС) ще важат още 6 месеца след датата на валидността им, и то единствено на територията на България.

Това съобщават от дирекция Български документи за самоличност, във връзка с предвидения в Закона за българските лични документи удължен срок на валидност на изтичащите през 2010 година лични карти и свидетелства за управление на моторни превозни средства, съобщиха от пресцентъра на МВР.
От дирекция Български документи за самоличност припомнят следното:
1. Срокът на валидност на лична карта/СУМПС е до 29 декември 2010 г. Нейната валидност се удължава автоматично до 29 юни 2011 г. и за този период няма да се дължи глоба. В срок до 29 юли 2011 г. /т.е. 30 дни след изтичане на шестия месец/ е необходимо да се подаде заявление за издаване на нова лична карта/СУМПС, в противен случай се налага административна санкция /глоба/.
2. Срокът на валидност на лична карта/СУМПС е до 1 януари 2011г. В срок до 1 февруари 2011г. е необходимо да се подаде заявление за издаване на нова лична карта/СУМПС, в противен случай се налага административна санкция /глоба/.
Към момента в звената Български документи за самоличност в страната няма напрежение при административното обслужване, допълват от дирекцията и призовават гражданите, чиито лични карти са изтекли, да подадат заявления за нови документи.
Същото се отнася и за столичните районни управления, които работят в делничните дни от 07:00ч. до 19:00ч..
Очаква се обаче, че приемът на заявления може рязко да нарасне през втората половина на 2011 и първите месеци на 2012 година поради изтичането на срока на валидност на голям брой издадени лични карти и СУМПС.
През януари 2011 година изтича срокът на валидност на 71 499 лични карти, а през декември следващата година техният брой е 283 121.
Припомняме, че в тримесечен срок след изтичането на срока на валидност на паспорт той следва да бъде върнат. В противен случай се налага административна санкция /глоба/ в размер – от 20 до 150 лв. Не е задължително подаването на заявление за издаване на нов паспорт.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |