Събития Подготвя се национална концепция за развитие на предприемачеството за хора с физически увреждания

Подготвя се национална концепция за развитие на предприемачеството за хора с физически увреждания

Понеделник, 06 декември 2010 г., 14:05
Размер на буквите
хора с увреждания

Междуведомствена работна група изготвя национална концепция за развитие на социалната икономика и социалното предприемачество в България, това съобщи доц. Начко Радев, ръководител на Катедра Организация и методология на социалните дейности" във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий.

Документът се изготвя по заповед на социалния министър Тотю Младенов и скоро ще бъде готов, уточни експертът пред журналисти в Стара Загора в събота. В него се предвиждали стимули за онези бизнесмени, които ще развиват подобен вид дейност.

„Социалната икономика е нещо средно между пазара и социалната благотворителност“, поясни още доц. Радев, който току-що е издал учебник по темата.
„Тя се реализира чрез социални предприятия, които имат за цел не само да осигуряват печалба, но и за постигане на различни видове социални цели - осигуряване на заетост и доходи на лица, които имат нужда от това. Тази дейност се развива успешно в Европа, където близо 5- 6% от БВП на страните се осигурява от хората, които са заети в подобни социални предприятия", разказа Радев.
„Ние препоръчваме на министерството да координира работата, свързана с осъществяване на по-нататъшни изследвания на проблемите на социалната икономика, на социалното предприемачество и проблемите на социалния работник. В Националния класификатор на професиите да бъде допълнена и тази на социалния предприемач", предложи той.
Доц. Радев участва в научен форум, организиран от Българската асоциация за образование по социална работа и Медицинския факултет на Тракийския университет, на тема „Иновации в подготовката на кадри за социална работа“.
Близо 12 хиляди души у нас са заети в системата на социалните дейности, а годишно около 500 постъпват за обучение по различни бакалавърски и магистърски програми.
„Има потребност от подготовката на социални работници, защото расте и броят на хората, които се нуждаят от помощ", заяви доц. Бончо Господинов, председател на УС на Българската асоциация за образование по социална работа. Асоциацията е създадена преди четири години и в нея участват девет университета.
Според проф. Веска Шошева, която бе домакин на форума, в Тракийския университет се подготвят кадри по една от най-новите специалности - социална работа и медитация.

Информация: вестник Новината

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |