Събития Заловената група край Осетеново – клон на местната дървена мафия?

Заловената група край Осетеново – клон на местната дървена мафия?

Неделя, 05 декември 2010 г., 20:06
Размер на буквите

Гражданското движение за борба с организираната политическа престъпност (ГДБОПП) и Инициативният комитет за спасяването на горите - Павел баня, благодарят на министър Цветанов и на директора на ОД на МВР - Стара Загора, комисар Алексиев за светкавичната реакция при залавянето на бракониери-дървосекачи.

Припомняме, че по сигнали на граждани на 28 ноември беше арестувана престъпна група от петима души от с. Осетеново, единият от които горски надзирател. "По наши данни - пише в писмото - същата група само за тази есен е нанесла вреди за над 40 000 лв., след като е унищожила десетки декари дъбови гори и е продала над 700 кубика дървесина. Ако се пресметнат загубите от нерегламентираната сеч, вероятно вредите ще са неколкократно повече." Авторът на писмото Константин Дичев уточнява, че групата е действала без да се крие, разчитайки на протекции.
От ГДБОПП изразяват надежда, че задържането й ще сложи край на варварската сеч. Те припомнят, че през пролетта на 2007 г. с тяхна помощ е установена незаконно изсечена над 10 000 декара букова гора в община Павел баня. Тогава е поискана и проверка, която е установила "огромни нарушения", в това число и документални. Събрани са неопровержими доказателства срещу двамата братя Бесоолу, техни фирми и фабриката в Габровница, но и до този момент преписката "почива в някой от ъглите на РП (Районна прокуратура) - Казанлък. "Предполагаме, че заловената група от Осетеново е клон от местната дървена мафия на братя Бесоолу, защото това е техният район, в който друга фирма никога на е допускана за дърводобив. Абсолютен монопол, който двамата братя продължават да налагат с нови подставени фирми, водещи се на техни роднини, и никога не са позволявали навлизане на други играчи в техния вилает, законни или незаконни", пише в писмото. От ГДБОПП молят министър Цветанов да разпореди разследване по предоставените към момента документи (от 2007 г.) и продължение на полицейските акции в района, съвместно с доброволци от гражданското движение.

"Готови сме да съдействаме на полицията, защото за първи път виждаме наказателни акции срещу най-могъщата до момента горска мафия, тази на ДПС", пише още в писмото...
Дичев и неговите съмишленици изявяват готовност за съдействие и на Военно-апелативна прокуратура за започване на разследване срещу прокурори, поставили чадъри над дървената мафия. В писмото се посочват имената им, както и на държавни служители, на които се настоява да бъде потърсена наказателна отговорност.

Информация: вестник Старозагорски новини

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |