Събития Чипове на коне и магарета слагат в Стара Загора

Чипове на коне и магарета слагат в Стара Загора

Неделя, 28 ноември 2010 г., 14:21
Размер на буквите
магаре

Идентификация на еднокопитни животни - коне и магарета, върви в Старозагорска област. Започнахме със спортните коне, където дори приключихме, съобщи директорът на РВМС д-р Генадий Ганчев. Чиповете се вкарват във врата на животните, процедурата при елитните животни в областта (100 бр.) е отнела около седмица. Маркирането е задължително за коне и магарета и е във връзка с регламент на ЕС.

Извършва се от ветеринарните власти, със съдействие на кметовете по места.
Всеки собственик трябва да плати за процедурата общо 38 лв., в която сума влиза стойността на чипа и държавната такса за паспорт. Паспортът на еднокопитните е по-сложен от този на човека, коментира д-р Ганчев. Снемането на индивидуалните характеристики на животното по всеки крак, тялото и главата се извършва отдобре обучен специалист. Той вкарва данните в електронна система, която създава подробна диаграма с всички особености на съответното животно. Оттам данните отиват в печатницата за печат на хартиен носител, пише вестник Национална бизнес поща.

Чипове трябва да имат и всички коне и магарета, които се използват за впряг в каруци. Пътуващите животни са основната маса еднокопитни, нямам информация идентификацията им да се прави в региона, казва д- р Ганчев. Той е скептичен за изпълнението на процедурата предвид сумата, която трябва да се събира от стопаните на животните. Маркирането трябва да приключи до 16 декември, но едва ли това ще се случи - един чип струва колкото 1 куб. м дърва за огрев. Това пред настъпващата зима едва ли е изпълнимо и най-вероятно срокът ще бъде удължен, смятат специалисти.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |