Събития Трудови медиатори ще работят в бюрата по труда с уязвимите групи

Трудови медиатори ще работят в бюрата по труда с уязвимите групи

Вторник, 23 ноември 2010 г., 13:13
Размер на буквите
Европейски съюз - Стара Загора

Нови 46 мерки по оперативна програма Развитие на човешките ресурси на стойност над 850 млн. лева предстои да бъдат отворени на Комитета за наблюдение, който ще се състои на 31 ноември - 1 декември 2010 г. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Средствата, които трябва да бъдат усвоени до края на 2013 г. по ОП „Развитие на човешките ресурси” са около 1 млрд. 200 млн. евро, посочи министър Младенов. С одобрението на новите 46 мерки, голяма част от които са свързани със заетостта, обучението и квалификацията, почти на 90 процента ще отворим всички мерки по оперативната програма, посочи пред журналисти министър Младенов. Той уточни, че с високи темпове се усвояват тези средства като добави, че това е ресурс, който трябва да се използва максимално от бизнеса и от хората. Министър Младенов съобщи, че 46 процента от всички разходи по оперативната програма са за пазара на труда – обучение, квалификация и преквалификация, заетост, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.
На пресконференция изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова представи някои от мерките, които предстои да стартират. Една от тях е наемане на трудови медиатори в бюрата по труда, които ще са ангажирани с работа с уязвимите групи – лица в предпенсионна възраст, хора с увреждания, младежи до 29 години. Мярката се очаква да стартира през януари, каза Росица Стелиянова, като уточни, че по нея ще бъдат наети 250 безработни в цялата страна.
Това, което предстои да бъде одобрено на Комитета за наблюдение са грантови схеми, насочени към работодатели за обучение на своя персонал и обучение на безработни, които да имат възможност след това в рамките на три месеца да стажуват при работодател и да подобрят уменията си, каза Росица Стелиянова. Друга схема е насочена към подпомагане на Българо-германските центрове, така, че да бъдат обхванати максимално повече безработни. Над 50 процента от лицата, които завършват тези курсове си намират работа, уточни тя.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |