Събития Министрите на ЕС ще вземат решение за сектор Мляко в понеделник

Министрите на ЕС ще вземат решение за сектор Мляко в понеделник

Четвъртък, 15 октомври 2009 г., 12:27
Размер на буквите

Министрите по земеделие на ЕС ще вземат решение за въвеждане на спешни мерки за подпомагане в сектор Мляко на 19 октомври. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който в неделя заминава на редовното заседание на Съвета на министрите по земеделие и рибарство в Люксембург. Според него проблемите в млечния сектор са еднакви за всички производители в общността.


Очаква се министрите да приемат увеличаване на държавната помощ на ферма de minimis от 7 500 на 15 000 евро, както и да започне изкупуването на млечни квоти със средства на ЕС по предложение на министър Найденов, съобщиха от пресцентъра на министерството. Той припомни и за свършеното от новото ръководство на МЗХ за животновъдите само за два месеца. На заседание УС на ДФ Земеделие беше взето решение да бъдат разрочени с една година ниско лихвените кредити на животновъдите. Освен това са пуснати нови целеви кредитни линии за покупката на фураж. Договорено е с ЕК удължаване на преходния период с две години за над 80 хил. ферми, като с това решение се дава шанс на българските ферми да се преструктурират. Удължаването на преходния период дава възможност на фермите да отговорят на ветеринарно-санитарните и хигиенните изисквания за добив на сурово мляко, определени в законодателството на ЕС.
По отношение на  субсидиите за глава животно, министър Найденов подчерта, че след 1 декември 2009 г. ще започне тяхното изплащане. В бюджета са заделени 61 млн. лв. за изплащането на субсидиите за глава животно. В момента интензивно се работи по система за идентификация на глава животно от страна на Националната ветеринарномедицинска служба  и Разплащателна агенция. Ще бъде направена проверка на данните за броя на регистрираните животни в системата, една седмица преди 1 декември, допълни той.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |