Събития Пред провал е искан референдум за евросубсидии

Пред провал е искан референдум за евросубсидии

Неделя, 21 ноември 2010 г., 18:48
Размер на буквите
земеделие, референдум, Стара Загора

Подписката за организиране на референдум по въпроса за изравняване на евросубсидиите на земеделските производители от страните от Източна Европа с тези на старите страни членки е пред провал. До този момент събраните в страната подписи са от порядъка на около 180 000, а за да може тя да влезе за обсъждане в Народното събрание, са нужни законоустановените 250 000 подписа.

Подписката трябва да бъде внесена в деловодството на парламента не по-късно от 8 декември, съобщи един от инициаторите - Динко Господинов, председател на Браншовия съюз на животновъдите в България.
По думите на фермера не е възможно до тази дата да бъдат събрани оставащите около 70 хил. подписа. Това пък ще направи невъзможно нейното разглеждане и дебатиране в Парламента. Според Господинов слабата реакция на българското общество по проблема се дължала на недобрата осведоменост на гражданите, за което основна роля играли и медиите.

"Когато сиренето стане по 10, а месото - по 20 лева, тогава хората ще разберат какво са изпуснали заради липсата на гражданска активност, е категоричен Господинов.
Европейските субсидии за новоприетите в ЕС страни трябва да се изравнят по размер с тези от Стара Европа чак през 2016 година. В момента България и Румъния получават около 40 на сто от това, което получават примерно Холандия или Франция. В организираната от инициативен комитет и подкрепена от някои политически партии подписка се настоява изравняването да стане три години по-рано, пише вестник Старозагорски новини.

Според източници от Министерството на земеделието и храните в европейските институции сега се обсъжда въпросът за намаляването на субсидиите за земеделие заради проблемите с бюджета на ЕС. Очаква се да бъдат намалени и средствата по Общата селскостопанска политика (ОСП) на Съюза след 2013 година. От МЗХ са категорични, че ако се наложат ограничения с изплащането на директните субсидии за обработваема площ, напрежението в земеделския сектор ще бъде огромно.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |