Събития Операта в Стара Загора участва в конкурс за Сграда на годината

Операта в Стара Загора участва в конкурс за Сграда на годината

Понеделник, 15 ноември 2010 г., 15:35
Размер на буквите
опера

Операта в Стара Загора кандидатства в конкурса Сграда на годината в категорията Сгради култура, изкуство и религия. Миналата година победител в категория  Сгради със специално предназначение на националния конкурс стана Регионалният исторически музей.

Сградата на операта е построена през 1971 г. по проект на арх. Михаил Соколовски, арх. Борис Камиларов и арх. Цанко Хаджистойчев. Това е първата сграда в България, изградена специално за опера и е най-голяма на Балканския полуостров. През 1991 г. тя бе изпепелена в унищожителен пожар. Ремонтът продължи 12 години, а на 5 октомври т. г. възстановената сграда бе официално открита с премиерата на операта „Кармен“. Ремонтът бе извършен от Инвестиционно-строителен консорциум - Стара Загора.

Възстановената сграда има 605 места и е адаптирана към новите условия и изисквания за достъпна среда, енергийна ефективност и пожароустойчивост. На източната фасада е изграден нов асансьор за хора с физически увреждания, направени са рампи и подходи към сградата и зрителната зала.
Вторият участник в конкурса от Стара Загора е жилищна сграда "Лесо", с инвеститор "Лесо Инвест" ООД. Обектът представлява 7-етажна жилищна сграда с подземни гаражи и обекти за стопанска дейност – магазини и офиси. Тя е разположена в централната част на града, на югозападния ъгъл на кръстовището между бул. „Митрополит М. Кусев“ и ул. „Васил Левски“, в непосредствена близост със сграда - паметник на културата от местно значение.
Архитектурният проект е изработен в духа на постмодернизма, като е потърсено подходящо вписване в околната среда и оформяне на цялостен ансамбъл.
Националият конкурс „Сграда на годината“ се организира от „Градът Медиа Груп“ под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, и с подкрепата на браншовите организации. Целта е да се отличат най-добрите практики в областта на архитектурата, строителството, градоустройството и инвестициите през изтеклата година в България. В продължение на две седмици – от 1 до 15 декември 2010 година, всеки желаещ може да даде своя глас за най-забележителната според него сграда в сайта на конкурса - http://www.buildingoftheyear.bg/inner.php.

Информация: вестник Новината

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |