Събития НАСА ни подаде тракийски следи

НАСА ни подаде тракийски следи

Петък, 12 ноември 2010 г., 20:03
Размер на буквите
НАСА

Следи от поне 3 тракийски селища са регистрирани в Долината на тракийските царе по сателитни снимки на Американската агенция за космически изследвания НАСА, съобщи директорът на Историческия музей в Казанлък д-р Косьо Зарев. По думите му, още миналата година американците са предоставили аерофотосите и са субсидирали на 100% сондажите.

"И на трите места, северно от тракийския град Севтополис се доказа наличие на обекти. Ние сами ще финансираме проучванията, които трябва да започнат идната пролет", допълни д-р Зарев, който отказа да уточни къде точно ще копаят археолозите, за да не привлекат иманяри. Според специалиста, находките са от късножелязната епоха - X-IX век пр. Христа, а тракийските съдове са  изключителна стойност и без аналог до момента. Идеята и връзката с US-представители, които осигурили снимките, пък била на д-р Йордан Нихризов от Института по археология към БАН.

Още през април-май работа на Голямата Косматка се очаква да започне Дияна Димитрова и експедиция ТЕМП. Според д-р Зарев, имало податки, че в могилата имало още археологически пластове.
"Продължава съвместната работа с Министерствоto на културата и по могилата Шушманец. С отпуснатите 800 000 лв. там ще се изгради защитна постойка над гробницата.
В събота  зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов ще представи на посланика на Кралство Норвегия у нас Н. пр. г-жа Тове Скарстейн някои от най-важните обекти в Долината на тракийските царе, информират от Министерството на културата.
Тя ще разгледа най-важните обекти, сред които Казанлъшката гробница, Голямата Косматка, Оструша и др. Миналия месец из останките от траките в Казанлъшко се разходи и американският посланик Джеймс Уорлик.

Информация: вестник Новината

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |