Събития От Община Стара Загора искат промени в Закона за културно-историческото наследство

От Община Стара Загора искат промени в Закона за културно-историческото наследство

Вторник, 13 октомври 2009 г., 21:21
Размер на буквите

Предложение за промени в Закона за културно-историческото наследство ще внесат в Народното събрание депутати от Старозагорски избирателен район, съобщи зам.-кметът Велизар Балабанов. Той не уточни кой ще бъде вносителят, но добави, че това е съвместна инициатива с Общината. Причината е, че според действащия закон намиращите се на територията на общините национални обекти са изключителна държавна собственост, а именно общините могат да бъдат бенефициенти по оперативните програми, финансирани от Европейския съюз.

Така парите за подобряване на инфраструктурата на важни и атрактивни туристически обекти не могат да бъдат усвоени. "Получава се омагьосан кръг. Държавата е в ролята на кучето, което пази ябълкова градина - то не яде ябълки, но не ги дава и на друг", коментира Велизар Балабанов. Промяната в закона ще осигури възможност общините да стопанисват обектите, за да могат да кандидатстват по отворени вече програми, пише вестник Старозагорски новини.

Пред участниците в двудневния форум, част от проекта за превръщане на Старозагорския регион в устойчива туристическа дестинация, зам.-кметът подчерта, че присъствието на изп. директор на Световната асоциация на туристическите агенции (WATA) Кристин Фурние е особено важно и припомни, че със съдействието на организацията за 15 години Сингапур и Индонезия са се превърнали във водещи туристически дестинации. "Сътрудничеството с WATA ще бъде полезно за региона, но преди да каним туристи, трябва да подготвим база, да има какво да покажем. Музеят е конкретен пример за това - той е единственият в България от 20 години насам, който се помещава в сграда, строена за музей, изцяло с инвестиции на общината, независимо от трудните условия", каза още Балабанов.
Към условията за устойчивото развитие на туризма той добави наличието на добре подготвени кадри и обединяването на усилията на туроператорските фирми, общините, бизнеса и неправителствения сектор, което ще доведе до положителни резултати.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |