Събития България се премества леко напред в всетовната класация по конкурентоспособност

България се премества леко напред в всетовната класация по конкурентоспособност

Петък, 05 ноември 2010 г., 10:16
Размер на буквите
София, България

България напредва с 5 места до 71-ва позиция в доклада на Световния икономически форум за конкурентоспособността. Като най-сериозен проблем за правене на бизнес у нас от институцията отчитат корупцията, достъпа до финансиране и неефективната държавна бюрокрация.

Добри са показателите ни по технологична подготвеност – на 48-о място, макроикономическа среда – 42-ро, трудов пазар – 58-о. В дъното на класацията сме по прозрачност на държавната политика, защита на интересите на миноритарните собственици и по етика в бизнеса.

В общото класиране Гърция е след България – пада от 81-во на 83-то място заради макроикономическата нестабилност и социалните протести, Румъния е на 63-та позиция. Сред по-новите страни - членки на ЕС, най-добре се представя Естония (33-та).

 

* * *

Данъците в България може да са ниски и това да привлича инвеститорите, но от друга страна, те все още се оплакват от това, че административните бариери пред бизнеса са високи, а процедурите за получаване на някои разрешителни са тежки, коментира пред вестник Пари Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие.
Работата на съдебната система също е важен фактор, който влияе върху интереса на чуждестранните инвеститори към България. Правителството трябва да провежда активна външноикономическа политика, за да стимулира бизнеса да проявява интерес към България. Нужна е и адекватна активна политика за стимулиране на иновациите. Прогнозата за ръст от 20% на инвестициите през 2011 г. не е много положителна, надяваме се да грешим и резултатите да са по-добри. Това би могло да стане само с адекватна правителствена политика.

 

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |