Събития Здравен скрининг на ученици от шест общини

Здравен скрининг на ученици от шест общини

Понеделник, 01 ноември 2010 г., 19:32
Размер на буквите
екология

През ноември ще се проведе здравен скрининг на ученици от шест общини на Старозагорска област в рамките на норвежката програма, по която работят преподаватели от Тракийския университет. Предвижда се водещи специалисти по белодробни заболявания от Университетската болница в Стара Загора да прегледат по 60-70 младежи в 12-и клас от Раднево, Гълъбово, Казанлък, Гурково, Чирпан и Стара Загора.

Мотивите за определянето на тази възрастова група са, че децата години наред са учили в едно и също училище и са живели в едно и също населено място. Ще бъдат направени пълни изследвания на респираторната дейност плюс електрокардиограма. Очаква се анализът от резултатите от скрининга да бъде готов и оповестен преди Коледа. Това съобщи за медията ни ръководителят на проекта от българска страна проф. Цанко Яблански. Той допълни, че за целта са предвидени около 15 000 лева.

Проф. Яблански сподели, че в момента в Тракийския университет ври и кипи от изследвания на проби от въздух, води и почви, а от средата на ноември ще бъдат обхванати и животни. В аванс професорът съобщи, че на този етап не са констатирани наднормени стойности на отделни замърсители, но правят впечатление високите нива на фини прахови частици (ФПЧ) в градовете. Най-интересното според него е, че сериозни концентрации на ФПЧ се замерват от тяхната апаратура, дислоцирана в с. Казанка. За нас това е загадка, тъй като районът е курортен и липсва градското движение, коментира проф.Яблански. В тази връзка предстоял много внимателен анализ на данните и търсене на източника на високата запрашаемост в селото. Преди Коледа, на специална пресконференция, обществеността ще бъде запозната с анализите от всички взети и изследвани проби, обеща проф. Яблански.

Информация: вестник Старозагорски новини

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |