Събития Кметът на Стара Загора Светлин Танчев поиска да се дари Ленин на Димитровград

Кметът на Стара Загора Светлин Танчев поиска да се дари Ленин на Димитровград

Сряда, 27 октомври 2010 г., 15:28
Размер на буквите
Ленин

Паметникът на Владимир Илич Ленин, демонтиран преди 19 години от официалния вход на Аязмото, да бъде подарен на Община Димитровград. Това решение ще гласува на предстоящата сесия в четвъртък Общинският съвет на Стара Загора по предложение на кмета Светлин Танчев.

Белият мраморен бюст е поискан с писмо още на 27 януари т.г. от колегата му - градоначалника Стефан Димитров. На свое заседание, проведено на 25.09.2008 г., Общински съвет–Димитровград е взел решение за изграждане на Алея на монументалното изкуство при благоустрояването на парк „Марица” в града, по протежението на която да бъдат експонирани скулптури, създадени през втората половина на миналия век в България и свързани с лица и събития от същия период. Идеята е подкрепена и от министъра на културата г-н Вежди Рашидов, мотивират се от града на младостта.
За безвъзмездното предоставяне на паметника са били направени консултации с Регионалния исторически музей в Стара Загора и с Министерството на културата. Че биха могли да подпомогнат инициативата, са преценили почти единодушно и членовете на девет комисии на старозагорския парламент.

Паметникът на Ленин е открит през 1970 г. Скулптурата е дело на проф. Мара Георгиева. Изработена е от бял мрамор и е с размери: постамент – 1.50/1.35/0.50 м, фигура - 1.10/1.00/5.00 м. Паметникът е демонтиран през 1991 г., с решение на Временния изпълнителен комитет на ОбНС–Стара Загора. Съхранява се в общински склад, намиращ се в кв. ”Голеш”, и е в добро състояние, сочи обосновката на предложението на Танчев.
В проекторешението за безвъзмездното предоставяне на Димитровград се изисква при поставянето в тяхната алея да има и пояснителен текст с информация за годината на създаване на паметника,  за неговия автор и Общината, която го предоставя.

Информация: вестник Новината

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |