Събития Два пъти повече субсидии за млекарите иска земеделското министерство

Два пъти повече субсидии за млекарите иска земеделското министерство

Понеделник, 12 октомври 2009 г., 13:10
Размер на буквите

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е поискало от финансовото министерство да бъдат включени в бюджета за следващата година 115-118 млн. лв. за плащане на държавни помощи на глава животно за крави, каза заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. В бюджета за тази година за животновъдите бяха заложени 60 млн. лв. за глава животно и 10 млн. лв. за субсидии за литър качествено мляко.

От догодина обаче субсидията за литър качествено мляко отпада, тъй като противоречи на европейските регламенти. Ако средствата за догодина бъдат одобрени от Министерството на финансите, фермерите ще вземат на глава крава между 80-100 лв. на възраст над шест месеца, предаде Агенция Фокус.
Нашите искания са почти двойно увеличение на тези средства за следващата година, обясни Цветан Димитров. Стремежът ни е част от националните доплащания да се използват за финансирането на определени сектори – например за бивовъдството, каза той. Между 50-60 % е субсидията, която фермерите ще получат за директни продажби, за да изградят съоръжения. Разработена е държана помощ за подпомагане на фермерите в планинските и полупланинските райони, които ще могат да правят директни продажби на произведените от тях продукти.
В новия закон за животновъдството, които в момента се подготвя с участието на фермери, хора с под 5 крави и под 20 овце няма да могат да получават помощи, защото става дума домашно стопанство. Директорът на НВМС Йордан Войнов съобщи, че до момента няма дефиниция за собственост на животните, което води до източване на средства от бюджета.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |