Събития 2 седмици компромис за Брикел?

2 седмици компромис за Брикел?

Петък, 22 октомври 2010 г., 11:46
Размер на буквите
Стара Загора

На Брикел ще бъде разрешено да работи още две седмици, през което време ще се събере съвет с участието на представители на ековедомството и на бизнеса, за да се реши дали на дружеството на Ковачки да се дадат допълнителни парникови квоти от националния резерв за нови мощности, за да не може Европейската комисия да санкционира държавата.

Това стана ясно след среща, проведена между министрите на икономиката и на околната среда Трайко Трайков и Нона Караджова със синдикати и собственика на Брикел. Топлоцентралата трябваше да спре работа, тъй като изчерпа разрешените й 20 хил. часа без сероочистващи инсталации, съобщи mediapool.bg.
Въпросните квоти разрешават на съответната мощност да изхвърля определено количество въглеродни емисии, без да бъде санкционирана за това.
Самият екоминистър Нона Караджова призна, че отпускането на квоти от националния резерв може да навлече на държавата неприятности, тъй като и останалите предприятия ще поискат допълнителни емисии за замърсяване на въздуха и ще са в правото си. Това от своя страна ще създаде проблеми с Брюксел.
Възможният вариат бил на централата да се дадат квоти, за да работи още шест месеца само с два котела, а персоналът да е зает на половин ден, обясни Караджова. Ковачки отново бил обещал да внесе банкова гаранция за реализирането на инвестиция от 38 млн. евро в сероочистките на ТЕЦ-а.
Такава гаранция бе обещана от разследвания за укриване на данъци бизнесмен още на 1 септември, но въпреки уверения, че ще бъде внесена до дни, така и не беше учредена.    
Собственикът на ТЕЦ Брикел не е готов да спре предприятието, докато прави инвестицията за въвеждане на екологични технологии, съобщи от своя страна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков  По думите му се дискутира някакъв компромис - нещо да работи, а през това време да бъдат подкрепени хората, които ще бъдат освободени, за да може, когато предприятието пак заработи, отново да бъдат назначени.
Министърът отбеляза, че държавата е направила компромиси, последният от които е, че все още не са поискани 30 млн. лева, които според приватизационния договор предприятието дължи, ако работи след изчерпването на разрешението й 20 хиляди работни часа.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |