Събития Цените на вносните въглища скочиха с 40 лв. на тон, очакват да поскъпват още

Цените на вносните въглища скочиха с 40 лв. на тон, очакват да поскъпват още

Петък, 22 октомври 2010 г., 08:58
Размер на буквите
брикети

Завишено търсене на брикети, като дори на моменти се стига до опашки, регистрират търговците в складовете за твърди горива в Стара Загора. Хората очевидно искат да се запасят заради новината, че правителството се кани да затвори Брикел, коментират търговци.

Прекият резултат и каква ще е реакцията на пазара никой търговец не се наема да изчисли.
"При всички случаи това ще е шок - и то не само за региона около Гълъбово, но и за бизнеса. Ще има фалирали и затворени складове", смята Евгени Брацов от фирма "Бимед". По думите му, клиентите им са сред най-засегнатите прослойки от финансовата криза.
Заради безпаричието пък повечето старозагорци едва сега тръгват да решават въпроса с отоплението за зимата. Хората, които не могат да си позволят климатици и газ и се насочват към твърдите горива.
В момента брикетите се търгуват срещу 8 лв. за 35-килограмов чувал. След близо 3 години без промяна в цената в момента те са поскъпнали еднократно през юли, като увеличението е било с 15 лв. за тон. Прогнозата е, че заради голямото търсене чувалчето може да стигне до 8.20 лв.
Спре ли производството на брикети обаче, ще се отрази веднага на цената на вносните въглища, смята Брацов. И без друго стойността им върви уверено нагоре, като засега скокът се обяснява предимно с външни фактори, а не е повлиян от пазарното търсене. От юли насам цената им е нараснала с около 40 лв. за тон и се очаква тя да расте с още приблизително 20 лв. за тон. За 35 кг в чувал в момента клиентите броят по 11.70 лв., но скоро може и да мине над 12 лв.

"Ние сме доволни, че, въпреки тежката ситуация и прогнозите за сурова зима, успяваме да удържим цените в рамките на нормалното", обобщава Брацов. При дървата цената запазва стойностите поне от 3 години без промяна. Нарязани и пакетирани по 20 кг, се търгуват срещу 4 лв., а най-масово потребяваните – насипните, продължават да са по 135 лв. за тон.
По 2 лв. се искат пък за пакет чамови разпалки. Транспортът до дома е по договаряне, но се движи около 10 лв. в рамките на града.

Информация: вестник Новината

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |