Събития Срокът на плащанията за услуги и стоки ще бъде 30 дни

Срокът на плащанията за услуги и стоки ще бъде 30 дни

Четвъртък, 21 октомври 2010 г., 08:17
Размер на буквите
Стара Загора

Европейският парламент прие в Страсбург нови правила за забавените плащания по търговски сделки. Като общо правило, срокът за публичния и частния сектор за плащане по сделки за услуги или стоки ще бъде 30 дни. В контекста на настоящата икономическа криза, забавените плащания за услуги или стоки могат да доведат до фалит някои фирми с натрупани закъснели вземания, съобщи евродепутатът Илиана Иванова.

За да подкрепи малките и средни предприятия в Европа, които са особено уязвими спрямо закъснели плащания от клиенти, преговарящите от страна на ЕП успяха да постигнат споразумение със Съвета за обновяване на директивата за забавените плащания, която да затегне сериозно правилата относно сроковете.
„В резултат на световната финансова и икономическа криза и намаляването на възможностите за банково финансиране, все повече компании срещат затруднения в събирането на сумите, дължими от техни търговски партньори. Затова беше важно ЕП и Съвета да постигнем съгласие на първо четене, за да подпомогнем по-бързото възстановяване на бизнеса и особено малките и средни предприятия“, коментира българският евродепутат Илиана Иванова от Групата на ЕНП (ГЕРБ). „В рамките на изготвянето на директивата имах възможност да консултирам българския бизнес, който подчерта като особено подходящи предвидените правила, които определено ще имат дисциплиниращо действие“, добави Илиана Иванова.
По данни на Българската стопанска камара, повече от една четвърт от общите задължения на предприятията от нефинансовия сектор към доставчици и клиенти са с просрочени плащания и този дял непрекъснато нараства в последните години. Приетите правила  дават гъвкавост на фирмите при договаряне на сроковете, регулира се процедурата за приемане и проверка, както и наказателните лихви при забавени плащания.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |