Събития Най-старото дърво в Европа - увековечено и във филм

Най-старото дърво в Европа - увековечено и във филм

Сряда, 20 октомври 2010 г., 18:22
Размер на буквите
дър, Гранит

Документалният филм Живата вечност, който разказва историята на най-стария летен дъб в Европа, ще бъде показан за първи път пред жителите на село Гранит, община Братя Даскалови, където исполинът извисява снага от векове. Премиерата е на 23 октомври от 11:30 часа в салона на читалището. На този ден се провежда и традиционният събор по повод празника на селото.

Елена ДимитроваЛентата е подготвена от творчески екип - сценарист и продуцент Елена Димитрова, режисьор - Анастас Джидров и оператор - Славчо Николов. Авторите са работили повече от година за неговата реализация. Снимките са правени, както се казва, на терен и от натура. Във филма участват и голям брой местни хора, свързани родово и емоционално с дъба, прославил Гранит зад граница.  
Продуцентката на филма Елена Димитрова, президент на Продуцентска къща „Интернешънъл Филм Сървис- София, автор на повече от 20 книги и сто филма, посветени на българската история, изкуство и култура, не крие вълнението си от работата над филма.

“Работих за този филм с голямо желание и респект от факта, че главният му герой - хилядолетният летен дъб - най-старото дърво в Европа, пък може и в света, с който природата е дарила нашия край, е на 1665 години, т.е с 350 години по-стар от българската държава. Чрез него зрителят ще има възможност да се срещне с вечността на живота и с хората, които живеят в това село и обичат своя роден край. Вярвам, че историята на дъба, разказана чрез филма, ще повдигне нашето национално самочувствие.
Според Димитрова, не е за пренебрегване и фактът, че тази година се отбелязва и биоразнообразието в света.
„Надявам се на повишен и оправдан интерес към новия документален филм - и от специалистите, и от масовия зрител“, допълни сценаристката.

Творческата биография на Елена Димитрова тази година успешно се е обогатила и с участието й в документалния филм „Върхът в пустинята”. Филмът е продуциран от френското правителство и е част от международната проява „Каравана на десетте”. Той щял да бъде прожектиран в 36 франкофонски държави, в т.ч. и в България. Поканата за участието й в тази лента било заради това, че е първата българка, покорила с автомобил пустинята Сахара.

Информация: вестник Новината

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |