Събития Тракийският университет подкрепя академичния протест

Тракийският университет подкрепя академичния протест

Сряда, 20 октомври 2010 г., 18:15
Размер на буквите
Тракийски университет

Тракийският университет е в готовност за организиране на протестни действия в защита на образованието и науката, съобщи ректорът на старозагорската алма-матер проф. д.с.н. Иван Станков. Той участва вчера в Съвет на ректорите, който излезе с обща декларация против предложения от правителството бюджет за образование за следващата година.

Тя е адресирана до министър Сергей Игнатов и до Парламентарната комисия по образование.  Ректорите настояват кабинетът да преразгледа разчетите и да увеличи средствата за издръжка на вузовете.
"С колегите бяхме единодушни, че са наложителни действия. Дали ще се присъединим към решението на СУ за протест на 1 ноември, или ще е на друга дата - при всички случаи ще изразим своето недоволство", посочи проф. Станков.

В приетата от ректорите декларация се застъпва становището на Синдикалната организация „Висше образование и наука” към КНСБ, в която се посочват четири основни искания. Те са да се осигурят 24 млн. лв. за издръжката на приетите студенти, да се осигурят 18 млн. лв. за увеличение на коефициентите за издръжка на студенти в инженерните, аграрните направления и ветеринарната медицина, да се осигурят 17 млн. лв. за научна дейност, съгласно Закона за висше образование и да се осигурят средствата за реално изплащане на стипендиите на докторантите. Така пълните искания на университетите за финансиране са в размер на 59 млн. лв. Ректорите са се обединили и около проблема за премахването на порочната практика за изчисляване на бюджетите на калпак.
Според повечето от академичните шефове, заради недофинансирана държавна поръчка малко вузове ще могат да изкарат зимните месеци без финансови сътресения. Повечето от декември разпускат студенти и преподаватели, за да пестят пари.

"На разширен ректорски съвет в понеделник подготвихме предложение Тракийският университет да затвори врати за 47 дни, като семестърът приключи на 17 декември. Предстои то да бъде внесено за одобрение на Академичен съвет на 27 октомври", посочи ректорът на Тракийския университет.

Информация: вестник Новината

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |