Събития Банка подреди реликви от миналия век

Банка подреди реликви от миналия век

Понеделник, 18 октомври 2010 г., 19:36
Размер на буквите

В сградата на чирпанския клон на Уникредит – Булбанк АД е организирана изложба по повод 85-годишнината от нейното създаване. Показани са сметачни машини, досие на един от първите директори на банката от 1919 година; разплащателна ведомост с най-голямото трудово възнаграждение, което се е изплащало седмично, архивни документи на тогавашната Българска земеделска банка, така наречения лихвеник - книга с таблица за лихвочисла, метален печат, червен восък за ценните пратки, учрежденски инвентар - писалищно оборудване, специална попивателна и други.

Изложените експонати будят респект у посетителите за отговорността, с която са работили служителите в банката в началото на ХХ век.
Строежът на най-красивата сграда, станала емблематична за града, започва през 1913 година, като много чирпанлии участват с дарение в натура от селскостапнска продукция: жито, грозде, слънчоглед, плодове и други. За кратко време се събират и необходимите средства, но строежът е спрян поради започването на Първата световна война. Едва през 1925 година сградата е завършена. По времето на чирпанското земетресение три години по-късно тя не е понесла никакви щети.
Банката впечатлява с цялостното си архитектурно оформление и вътрешен интериор от богата декоративна украса и витражи. През 90–те години на миналия век в нея бе експонирана изложба на известните художници Васил Стоилов и Никола Манев, на която присъства и племенницата на Яворов Ганка Найденова.
Днес служителите работят с на-новите информационни технологии, а във фоайетата и коридорите й могат да сe видят изложени картини на български автори, притежание на банката.

Информация: вестник Новината

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |