Събития Росен Плевнелиев: Магистралите струват по-евтино ако се строят със заеми

Росен Плевнелиев: Магистралите струват по-евтино ако се строят със заеми

Петък, 09 октомври 2009 г., 15:55
Размер на буквите

Строителството на магистралите ще ни излезе почти двойно по-евтино, ако държавата изтегли 1 млрд. евро заем от Европейската инвестиционна банка, отколкото да бъдат отдадени на концесия. Това пресметна вчера министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Лихвата по заеми ще е в рамките на 2-3 на сто, докато при концесио-нирането разходите на хазната ще са значително по-високи, обясни министърът пред bTV.

Според Плевнелиев няма друга държава в света, в която до такава степен да не е защитен държавният интерес.
Проектите по изграждане на магистрала "Тракия " са от 20 години и са на ниво идеен проект. За "Хемус" има идеен проект, знае се откъде ще минава, но не са разработени техническите проекти. В строителството на "Люлин" има същият проблем. Всеки мост в тази магистрала е проектиран по технология от 70-те години на миналия век. Сега се налага тези мостове да бъдат препроектирани, а това бави строежа на 19-километровия аутобан, каза още министър Плевнелиев. Той обясни, че "Люлин" се работи денонощно, за да бъде спазен срокът за пускането й в експлоатация, пише вестник Политика. Министърът каза още, че се налага да бъдат засекретени трасетата на всички бъдещи магистрали у нас, защото държавата се изнудва от хора, които знаят откъде ще мине трасето и продават земи на по-високи цени. Плевнелиев бе категоричен, че България е единствената страна в света, където държавният интерес при изграждането на инфраструктурни проекти е така лошо защитен. Без промяна на закона няма да мине. Заложили сме пари за проектиране на "Хемус", и ще работим с екип на Световната банка. За Варна-Бургас имаме ясно послание от Европейската комисия, че тя би го финансирала. Така през 2012 г. ще трябва да решим дали да го правим като публично-частно партньорство или ще го строим с европейски пари през 2014, каза в заключение министър Плевнелиев.
Всички мостове от новостроящата се магистрала "Люлин" трябва да се препроектират, за да отговарят на съвременните стандарти.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |