Събития Памет за Мина и Яворов в Париж

Памет за Мина и Яворов в Париж

Четвъртък, 14 октомври 2010 г., 18:55
Размер на буквите

Заупокойна молитва за Мина - първата голяма любов на поета харамия Пейо Яворов, ще отслужи утре, петък, западноевропейският митрополит Антоний на гроба й в парижкото предградие Бианкур. Това съобщи Тодор Иванов, главен уредник на къща-музей Яворов в Чирпан, съорганизатор на отбелязването на 100-годишнината от смъртта на Мина.

За Париж днес отпътува делегация, която се води от проф. Михаил Неделчев. Тя ще присъства на поклонението, което се организира под патронажа и на кмета на Бианкур, и на Алианс Франсез - Париж. Очаква се събитието да почете и българският посланик във Франция Марин Райков.
В неделя, 17 октомври, заупокойна литургия за Мина ще бъде отслужена и в Руската църква, където тя е опята преди 100 години. След това е предвидена среща с Културно-просветното дружество “Иван Вазов”. Вечерта делегацията ще гостува на телевизия „Монмартър“, екип на която започва филм за съдбата на Мина и Яворов.
На другия ден в Българския културен център в Париж пред почитатели слово за  известния лирик и неговата любима ще изнесе проф. Михаил Неделчев. Ще бъде представена първата книга от седемтомника “Яворов”, издание на Фондация “Яворов” и издателство “Захарий Стоянов”. В програмата е включен и рецитал на френски на писма на Мина до поета.
Безсмъртната муза на Яворов пристига във френската столица през септември 1909 година, но туберкулозата се оказва по-силна от желанието й да учи в Париж и тя издъхва през юли 1910 година, припомни Тодор Иванов.
Историята на Мина и Яворов е темата и на нов документален филм, който започват кореспондентите на БТА Румяна Лечева и Светлозар Недев, които също отпътуваха за френската столица. 

Информация: вестник Новината

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |