Събития Синдикалисти настоява решението за спирането на Брикел да бъде отменено

Синдикалисти настоява решението за спирането на Брикел да бъде отменено

Вторник, 12 октомври 2010 г., 21:13
Размер на буквите
Брикел

Решението за прекратяване работата на Брикел да бъде преразгледано и отменено, се настоява в специална декларация на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ и Дружествената синдикална организация на КНСБ в Мини Марица изток.

Тя е адресирана до министър-председателя Бойко Борисов, министрите на околната среда и водите - Нона Караджова, и икономиката, енергетиката и туризма - Трайчо Трайков, председателя на ПК по икономика, енергетика и туризъм към Народното събрание Мартин Димитров, изпълнителния директор на "Брикел" Георги Златев и синдикалната организация на КНСБ в дружеството.
В документа се изразява още солидарност и подкрепа към работещите във фирмата и протестите им против затварянето на централата. "Решението на Министерството на околната среда и водите да спре работата на "Брикел" е резултат от безхаберието на редица длъжностни лица от бившето Министерство на енергетикатa, МОСВ, както и преговарящите (по присъединителния договор с ЕС), които приеха непоносимо тежки условия за привеждане в съответствие с екологичните стандарти на Европа", се казва в декларацията.
В нея се изразява и подкрепа за оставката на министър Нона Караджова, поискана от синдикалната организация в "Брикел" на митинга пред Народното събрание на 7 октомври. Синдикатите припомнят социалната цена от спирането на топлоцентралата и Брикетна фабрика - оставането без работа на повече от 2000 души, както и на стотици други от мините, вредата върху топлоснабдяването на Гълъбово, лишаването на много социалнослаби семейства от евтините брикети.

ФНСМ към КНСБ и Дружествената синдикална организация в "Мини Марица-изток" са категорични, че ако не се преразгледа решението, те ще действат съгласно Закона за уреждане на колективните трудови спорове и ще защитят работните места не само в "Брикел", а във всички фирми, свързани с производството.

Информация: вестник Старозагорски новини

 

Спират Брикел временно

Интервю с министъра на икономиката енергетиката и туризма Трайчо Трайков

- Министър Трайков, какво ще е бъдещето на "Брикел"?

- Компанията е имала възможност да използва тези 20 000 часа (б.р. - според подписаната Прилагаща програма по Директива 2001-80 при приемането на България в ЕС, 20 000 часа работа на "Брикел" се броят от 01.01.2008 г., но не по-късно от 01.01.2012 г.), в което време собственикът г-н Ковачки, ако е имал доброто желание, което анонсира сега, е имал много възможности да направи тази инвестиция. От м.май т.г. до сега компанията работи над тези 20 000 часа, тоест това са средства, които собственикът не се е предвиждало да получи от работата (б.р. - на централата). Това мотивира МОСВ да вземат решение за затваряне. На среща с г-н Ковачки той пое ангажимент пред нас да направи сероочистваща инсталация (СОИ). Аз много бих искал това да се случи и той да приеме такъв модел на работа, при който инвестиции се правят, докато предприятието е спряно. През това време работим заедно със социалното министерство и аз съм сигурен, че можем да намерим варианти, при които на хората да се плащат някакви заплати за месеците, през които ще бъдат без работа. И след това, когато инвестицията е направена, предприятието отново да заработи. Това е единственият възможен вариант, но изисква финансовия ангажимент на собственика.

- Според Прилагаща програма към Директива 2001-80, при извеждане от експлоатация на ТЕЦ "Брикел" трябва да бъде запазено брикетопроизводството в предприятието и да бъде осигурено топлоподаването на град Гълъбово. Предвидените инвестиции са в размер на 15 млн. лв., които след подписването на приватизационния договор с Ковачки остават ангажимент на държавата. Какво е политическото решение на този проблем?
- Казах какво е решението. Модернизира се, а след това се пуска.

- А брикетопроизводството и топлоподаването на Гълъбово?
- Има ясни ангажименти на собственика. Има 20 000 часа, през които централата може да работи. След като те са изчерпани и собственикът не е предприел нищо, за да се вмести в този срок, вариантът е този, който ви казах.

- Държавата обаче не си е изпълнила ангажиментите.
- Държавата, по-скоро държавните дружества имат инвестиционна програма. Това, което откриваме днес (б.р. - вчера), е един пример по какъв начин трябва да се търси развитието на енергетиката - главно икономически обосновано, еколосъобразно, изпълнено в срок. Всичко останало...

- От казаното излиза, че Гълъбово тази зима остава на студено - това са болници, училища, обществени сгради. Отново Ви питаме - държавата ще поеме ли ангажимент за срочно изграждане на когенерационна мощност, за да бъде осигурено топлоподаване на града?
- Съжалявам, че този разговор се води сега, а не когато е имало време собственикът да предприеме необходимите мерки за модернизиране на дружеството. Все още може да го направи това, стига да сложи парите на масата и да се вмести в срока.

След този отговор министър Трайков прекрати пресконфенцията вчера. Медиите така и не успяха да разберат дали за спирането на "Брикел" е имало натиск от вън. И защо точно когато собственикът на фирмата сключи договор за проектиране и изграждане на СОИ, министърът на околната среда и водите Нона Караджова издаде заповед за спирането на топлоцентралата, което води и до спиране на Брикетна фабрика. И не на последно място - държавата в лицето на МИЕТ и МОСВ не знаят ли какво гласи Прилагащата програма към Директива 2001-80?

Интервю: вестник Старозагорски новини

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |