Събития Меркатор стъпи на българския пазар с първия си магазин в Стара Загора

Меркатор стъпи на българския пазар с първия си магазин в Стара Загора

Сряда, 07 октомври 2009 г., 13:16
Размер на буквите
Меркатор

Словенската верига за бързооборотни хранителни и нехранителни стоки Меркатор (Mercator) откри първия си магазин в Стара Загора. Хипермаркетът се намира на бул. Патриарх Евтимий 50. Той е първият търговски обект на чуждестранния инвеститор на българския пазар.

Жига Дебеляк Жига Дебеляк

Спряхме се на Стара Загора, защото е с голям потенциал и присъства в приоритетите на всички големи вериги, обявиха на пресконференция Жига Дебеляк - председател на Управителния съвет на Меркатор груп и Йордан Терзийски - изпълнителен директор на Меркатор за България.
Магазинът е разположен на площ от 3000 кв.м. Инвестицията е в размер на 3 млн. евро. В него се предлагат около 15 000 артикули с гарантирано качество. Около 90% от стоките са на български производители, а останалите собствени марки на словенската верига.
В хипермаркета в Стара Загора работят 80 души, преминали специално обучение в Словения.
През следващата година Меркатор ще открие още 6 магазина в София, Русе, Бургас, Варна и още един в Стара Загора. В тях ще бъдат инвестирани общо 40 млн. евро. Средствата ще бъдат удвоени до 2012 г. с амбицията Меркатор да заеме 3% пазарен дял в България.

Меркатор има 1400 магазина на Балканите и над 22 000 служители. 2008 г. е била рекордна за компанията - направени са инвестиции за 300 млн. евро. През 2009 г. те са в размер на 150 млн. евро. Чистата печалба е около 200 млн. евро. Годишно компанията реализира приходи от своите обекти в размер на 2,7 млрд. евро.
Жига Дебеляк обаче заяви, че не очаква никакви печалби от магазина в Стара Загора в следващите 3 години. Добрите финансови резултати могат да се постигнат след този срок, когато Меркатор завоюва доверието на клиентите си.

Меркатор Mercator

Mercator Mercator

Меркатор Mercator

Меркатор, Стара Загора Mercator

Меркатор Mercator

Mercator Mercator

Меркатор Mercator

Mercator Mercator

Меркатор Mercator

Mercator Mercator

 

Прессъобщение:

Меркатор отваря първия си хипермаркет в България. 2000 кв. м.търговска площ  очакват клиентите на  магазина в Стара Загора

Веригата за бързооборотни стоки Меркатор откри първия си хипермаркет в България. Магазинът се намира на бул. „Патриарх Евтимий” 50 в гр. Стара Загора. Хипермаркетът бе официално открит от Йордан Терзийски, изпълнителен директор на Меркатор България, проф. Светлин Tанчев, кмет на града, Йордан Николов, областен управител на Стара Загора, както и от председателя на Управителния съвет на Меркатор Груп – Жига Дебеляк. На официалната церемония присъстваха клиенти, партньори и служители на компанията.

Хипермаркетът предлага 15 000 хранителни и нехранителни продукта, разположени на търговска площ от 2 000 квадратни метра. Целият обект се простира на площ от 3 000 квадратни метра. Той е построен за по-малко от 6 месеца, като инвестицията на компанията в него е 3 милиона евро. В магазина ще работят 60 специално обучени служители. Предлаганите стоки ще покриват различни ценови сегменти. Една от собствените марки на Меркатор, позиционирана в средния ценови сегмент, също ще бъде представена в новия хипермаркет. Това обяви Меркатор България на специална пресконференция, проведена по-рано днес в магазина.

„За нас е удоволствие да споделим с вас откриването на първия си хипермаркет в България. Считаме, че старозагорският регион е един от водещите за страната. Наша основна цел навсякъде, където сме представени, е клиентите ни да са удовлетворени. Стратегията ни е да осигуряваме на потребителите оптимален баланс между качество, потребителска стойност и цена. Богатият ни асортимент ще включва продукти, подходящи за всяка потребителска кошница. С разчупения вътрешен интериор на хипермаркета и високото качество на обслужване целим да осигурим на клиентите си неповторимо изживяване от пазаруването”, каза Йордан Терзийски.

В магазина посетителите могат да открият специален сектор за деликатеси, предлагащ голямо разнообразие от прясно приготвени храни и продукти. Клиентите на Меркатор могат да се насладят и на собствената пекарна на магазина, където има множество видове прясно изпечен хляб. Специален пица бар ще предлага току-що приготвена пица. Концепцията за неповторимо изживяване от пазаруването е подкрепена и от щанд за прясно приготвени ястия и секция за плодови и зеленчукови салати. В сектора за месни продукти месото се реже и пакетира на място.

16 милиона потребители пазаруват всеки ден в магазините на компанията на пазарите, където тя присъства. България е шестата страна, в която навлиза Меркатор. У нас веригата планира да открие още 6 магазина до края на 2010 г. Първоначално обектите ще са концентрирани в големите български градове. Стратегическите планове на Мекратор Груп са насочени към постигането на 3% пазарен дял до края на 2012 г.

За Меркатор:
Меркатор е най-голямата компания за търговия на дребно в Словения. Компанията има утвърдени позиции на пазарите в Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна Гора. До края на годината Меркатор влиза на пазара в Албания, а през следващите две години е планирано присъствие и в Македония. Към момента компанията има над 1400 магазина и почти 22 000 служители в страните, в които присъства. Присъствието на Меркатор включва хипермаркети, супермаркети, Cash & Carry, квартални и други специализирани търговски обекти. В своите обекти компанията годишно реализира приходи в размер на 2,7 милиарда евро.

За допълнителна информация:
Велислава Анастасова, маркетинг мениджър, Меркатор – Б ЕООД, тел. 02/ 8199 356

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |