Събития Стара Загора ще е бъде водещ град по пчеларство до три години

Стара Загора ще е бъде водещ град по пчеларство до три години

Четвъртък, 30 септември 2010 г., 17:57
Размер на буквите
пчеларство

До три години Стара Загора ще е на първо място в страната по брой пчелни семейства и производители. Прогнозата направи пред журналисти председателят на Пчеларско дружество Липа в Стара Загора Тодор Иванов.  В тази класация градът ни ще измести Плевен, надява се Иванов.

Очакванията за първенството са на база увеличаващия се брой пчелни семейства в региона и новите програми за подпомагане на пчеларството, които осигуряват финансиране на заетите в този бранш.
Според последните проучвания, регистрираните пчелни семейства през тази година в Старозагорска област са 12 670,  като през миналата са били 10 270. За този сезон над 800 тона е произведеният мед в региона, като средният добив от пчелно семейство е между 35-40 кг, обобщава Иванова.
В региона около 2000 са хората, които се занимават с пчеларство, макар че по документи регистрираните пчелни ферми в Старозагорска област са 246.
Напоследък пчеларите в региона наблюдават тенденция към подмладяване на бранша. Една от причините е програмата „Млад фермер“, която финансира дейностите на младежи, решили да се занимават с пчеларството. Осем са одобрените към момента млади фермери, които успешно развиват дейност.
От 15 ноември стартира нова програма за подобряване на пчелните кошери, анонсира още шефът на пчеларското дружество. Програмата е 3-годишна и е с капацитет от 22 милиона лева.  
В нея за първи път е включено перо за рекламиране на българския пчелен мед както у нас, така и в чужбина. Само за първата година по програмата са заделени 3 милиона и 600 хиляди лева за подновяване на кошерите.
В момента 20% от произведения мед се разпространява в търговската мрежа в страната, а 80% се изнася в чужбина, изчисляват още производителите.   
Пчеларско дружество „Липа“ и Община Стара Загора организират за 7-а поредна година изложение на мед, което вече е разположено срещу Синдикалния дом.
Изложението, в което участват 12 производители, е в рамките на проявите за празника на Стара Загора и ще остане там  до 5 октомври.
„Целта е хората да се запознаят с ползата от пчелните продукти“, обясни председателят на дружеството. От тази година в Старозагорско се произвежда и рапичен мед, който е с много добри показатели.

Информация: вестник Новината

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |