Събития Христофор Бунарджиев: БАТА защитава интересите на българските фермери

Христофор Бунарджиев: БАТА защитава интересите на българските фермери

Четвъртък, 30 септември 2010 г., 17:09
Размер на буквите
Христофор Бунарджиев

Българската асоциация на търговците на агротехника е създадена преди повече от три години, но активното развитие на организацията става през последната година, казва нейният председател Христофор Бунарджиев. Това е така, защото във време на криза най-нормално е хората от бизнеса да се обединят, да си поставят нови цели и постепенно да решават проблемите си.

Според Христофор Бунарджиев първото и най-значимо постижение на БАТА е афиширането на организацията, ефективният диалог с Министерство на земеделието и фонд Земеделие, във връзка с бъдещото ефективно усвояване на европейските средства. Значимо наше постижение е и успешното протичане на първото по рода си изложение, организирано от нас „БАТА Агро 2010”, казват от асоциацията. Защитавайки интересите на търговците на агротехника в България, ние защитаваме също и интересите на българските фермери, казва Бунарджиев. Целта ни е България, която разполага с най-старата агротехника в Европа, да успее в рамките на 3 до 5 години да използва максимално добре всички средства по европейските програми, за да влязат в страната нови машини. Така от БАТА се надяват да зачеркнат  печалната стастика, че 92% от агромашините в България са на възраст над 10 години. С толкова амортизирана техника не може да се върви напред и да се създава модерно земеделие. Това е единственият сектор в страната, който генерира порожителен резултат във външно-търговското салдо на страната, защото България е нетен износител на пшеница, от реализацията на която у нас влизат 300-400 млн евро годишно. Ако страната ни инвестира сериозни средства в земеделието, то може да се превърне в мощен източник на експорт за страната и да генерира устойчив икономически растеж, казва председателят на БАТА Христофор Бунарджиев. В периода от 1990 - 2005г. в България почти не се е продавала земеделска техника. Всички фирми заедно са реализирали едва 20-30 комбайни за година.
Кризата Реализираните продажби на агротехника през кризисната 2009 г. са наполовина в сравнение с предходната година. През 2010 г. реализираните приходи за търговците на агротехника ще бъдат също значително по-малко от предходната година. Едно от големите постижения на БАТА е сключеното споразумение за сътрудничество с VDMA – Асоциацията на производителите на машини и в частност земеделска техника в Германия. Важен резултат от срещата с Д-р Берндт Шеерер  е подписаното споразумение за техническа помощ, чиято цел е да се създаде в България специална система, която да следи продажбите и пазарния дял на марките в агротехниката. Така реално ще се запазят и интересите на всеки един от производителите на агротехника. Ще се ползва за целта немския софтуер и от тук нататък ще се следи развитието на пазара. По този начин ще се планира внимателно и доставката на аротехника в България. През миналата година търговците остават затрупани с машини, които са поръчали на произвоителите по договори с клиентите. Заради кризата в страната обаче, клиентите са се отказали от инветиционните си намерения. Така всеки търговец е имал техника на склад за 10-15 млн.евро. Новата система ще даде възможност да се следят внимателно тенденциите на агропазара в България.  
Прогнози Увеличението на цената на пшеницата тази година и по-добрата печалба на зърнопроизводителите би трябвало да рефлектира и върху инвестиционните им намерения, смятат от БАТА. Голяма част от зърнопроизводителите обаче са продали пшеницата си на сравнително ниски цени от 200-220 лв.на тон в началото на кампанията. Това са най-вече хора, които нямат складови възможности. Годината беше несправедлива и към някои зърнопроизводители, защото докато едни  са постигнали добиви от 600 кг от декар, други са претърпели пълни загуби от наводненията.

Вестник Пари, 30.09.2010 г.

Булагро
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |