Събития Създава се Европейски доброволен стандарт за устойчиво развитие на минната индустрия

Създава се Европейски доброволен стандарт за устойчиво развитие на минната индустрия

Сряда, 29 септември 2010 г., 12:40
Размер на буквите
минна промишленост

Европейски доброволен стандарт за устойчиво развитие на минната индустрия в Централна и Източна Европа ще бъде създаден по инициатива на Българската минно-геоложка камара. Решението е взето от участниците в Международната минна бизнес конференция Устойчиво развитие на минната индустрия в Централна и Източна Европа.

Партньор на инициативата е и Европейската асоциация на минната промишленост, металните руди и промишлените материали, а по създаването на стандарта ще работят и други организации. Това стана ясно след приключването на първата в България Международна минна бизнес конференция на тема „Устойчиво развитие на минната индустрия в Централна и Източна Европа”. Тя се провде за първи път в България на 27 - 28 септември 2010 г. в зала „България” на конгресен център, Международен панаир Пловдив.

Сред основните послания на двудневния форум бяха, че устойчивото развитие на минната индустрия неминуемо е свързано и с развитието на регионите, в които оперира; минните предприятия трябва да осъществяват непрекъснат диалог с обществото и да внедрят най-добрите налични практики в дейността си. В доклада си д-р Корина Хебестрайт, директор на Европейската асоциация на минната индустрия - ЕВРОМИН,  представи резултатите от Инициативата за суровините, от чиято работа 41 суровини са анализирани за 10-годишен времеви хоризонт с три основни индикатора: икономическо значение, риск пред снабдяването, екологичен риск за страната. Презентацията на господин Васили Николетопулос, член на Управителния съвет на ЕВРОМИН бе на тема „Какво изискват чуждестранните инвеститори от минните предприятия в Източна Европа?”. Той посочи няколко основни факта, които трябва да са налице за привличане на инвеститорския интерес: наличие на ресурси; конкурентноспособност; основни индикатори като БВП, население, институционална подкрепа, инфраструктура, макроикономическа среда и др.
В конференцията участваха 150 делегати от 13 страни - Беларус, Белгия, България, Германия, Гърция, Канада, Нова Зеландия, Полша, Словакия, Турция, Унгария, Чехия, Швеция.

Организатори на конференцията са Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Европейската асоциация на минната промишленост, металните руди и промишлените материали и Българската минно-геоложка камара. Съорганизатори са Международен панаир Пловдив АД, Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Българска агенция за инвестиции, Парламентарна комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм, Българска стопанска камара и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България. Златен спонсор на събитието е  "Дънди прешъс металс" Инк.
В програмата на двудневната конференция са включени четири сесии: Място на страните от Централна и Източна Европа в европейския добив и преработката на минерални суровини. Възможности за инвестиции; Добри практики за взаимодействие между минната индустрия и публичната власт. Стратегии за растеж на минната индустрия в региона; Диалог със заинтересованите от добивната дейност страни; Нови енергоспестяващи и екологосъобразни технологии в добива и преработка на минерални суровини.

Участие в конференцията взеха госпожа Нона Караджова, министър на околната среда и водите, господин Марий Косев, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма, г-н Брайън Рикетс, Генерален секретар на Европейската асоциация за въглища и лигнити, представители на отговорните институции в Централна и Източна Европа, минни компании от региона.

За контакти: Юлия Христова, Експерт „Връзки с обществеността“
Българска минно-геоложка камара
1309 София, бул.“Ал. Стамболийски“ 205
тел./факс: 02/822 93 73
моб.0884 255 127
e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |