Събития С. Конаре - трети месец без вода. Нищо не се прави, твърди кметът Стефан Азманов

С. Конаре - трети месец без вода. Нищо не се прави, твърди кметът Стефан Азманов

Понеделник, 05 октомври 2009 г., 19:22
Размер на буквите

Повече от два месеца водата в чешмите на с. Конаре продължава да се ползва само за поливане и миене. Така е от 23 юли, когато проверка на РИОКОЗ констатира силно замърсяване с колиформи. Според кмета на селото Стефан Азманов, те са били 26 пъти над допустимото.

Поради опасност от стомашно-чревни разстройства от здравната инспекция спряха водоподаването, затвориха, детската градина и фурната и издадоха предписание в търговските обекти да се продават само пакетирани стоки. Въпреки хлорирането на каптажа и водопреносната мрежа качествата на питейната вода не отговаря на здравните изисквания и препоръката е водата да не се пие, пише вестник Старозагорски новини.
Според Азманов, от община Гурково са решили да се изготвят проекти за единственото в областта село, останало без централизирано водоснабдяване, но реално нищо не било направено. Той се опасява, че докато се чакат средства от европейските програми, ще минат години. В същото време водата, хващана от Стара планина, силно е намаляла. Причината за това била изсечената широколистна гора във вододайната зона на селото. В момента дебитът бил толкова малък, че водата се пускала към горната и долната махала по график през ден за по 3-4 часа. Хората пък продължавали да пият вода от кладенците си, въпреки че никой не е носил проби за изследване.
Преди няколко години кметът инициирал подписка за връщането на Конаре към системата на "ВиК", но не срещнал подкрепа и сега всички берели плодовете на своята недалновидност. А освен централния водопровод и цялата водопреносна мрежа в селото, изградена с отдавна компрометирани етернитови тръби, трябвало спешно да се подмени.
Чудя се как да изляза от положението, призна Азманов и сподели, че готви подписка и до областния управител, и до кмета на община Гурково. Тя щяла да бъде внесена най-късно до две седмици. От РИОКОЗ пък са категорични, че ще свалят забраната само при доказана годност за качеството на водата.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |