Събития Социалдемократи искат градинката пред Първо ОУ в Стара Загора да носи името на д-р Петър Дертлиев

Социалдемократи искат градинката пред Първо ОУ в Стара Загора да носи името на д-р Петър Дертлиев

Вторник, 28 септември 2010 г., 13:51
Размер на буквите
Петър Дертлиев

Старозагорски парк да носи името на покойния лидер на Социалдемократическата партия д-р Петър Дертлиев, предлагат съпартийците му от града на липите. Предложение за именуването на градинката пред Първо основно училище в местния парламент са внесли съветниците от БСДП Недялко Ангелов и Анелия Василева.

На сесията в четвъртък колегите им ще решат дали паркът да бъде кръстен на една от емблематичните фигури на българския преход.
Тази година се навършват 10 години от смъртта на д-р Петър Дертлиев и 15 години от смъртта на Атанас Москов, стожери и възстановители на Българската  социалдемократическа партия, която е най-старата политическа организация в България, е един от мотивите на съветниците да предложат именуването.
Д-р Дертлиев беше прочут оратор. На срещите - както на много места в България, така и в Стара Загора, се стичаха хиляди хора, дори и само да чуят пламенното му слово. Затова считаме, че това решение би било напълно удачно, за да изразим почитта си към големия родолюбец и демократ, се казва още в предложението на двамата вносители.
Ако предложението им бъде прието, общинските организации на БСДП от област Стара Загора поемат ангажимента да поставят барелеф и паметна плоча с името на д-р Петър Дертлиев в парка.
Петър Антонов Дертлиев е роден е на 7 април 1916 г. в с. Писарево, Ловешка област. Баща му Антон Дертлиев е учител, един от лидерите на Профсъюза на учителите.
След 10 ноември 1989 г. д-р Дертлиев бе един от инициаторите за възстановяването на Българската социалдемократическа партия и за включването й в Съюза на демократичните сили. Председател на БСДП от възстановяването на БСДП на 26 ноември 1989 г. до кончината си. Участва в работата на кръглата маса. През 1990 г. е депутат в Седмото Велико народно събрание, избран с листата на СДС. Той е и кандидат на СДС за президент на страната. Подписва новата Конституция на Република България.

Информация: вестник Новината

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |