Събития Тракийският университет кани старозагорци в Нощта на учените на 24 септември

Тракийският университет кани старозагорци в Нощта на учените на 24 септември

Четвъртък, 23 септември 2010 г., 19:18
Размер на буквите
Тракийски университет - Стара Загора

10 научноизследователски лаборатории ще допускат ученици и граждани до тайните на знанието в Тракийския университет в Нощта на учените на 24 септември. За пети пореден път старозагорската алма-матер се включва в европейската инициатива. Тази година ще будуват в общо 300 града в Европа едновременно. Така ВУЗ-ът се включва и в Нощта на галериите и музеите.

Това обяви директорът на Департамента за подготовка на учители доц. Галя Кожухарова.

Тази година фокусът е университетската и научната работа, уточни и зам.-ректорът по учебната част проф. Веселина Гаджева. "Ще бъдат отворени лабораториите на ТрУ, създавани през годините по научноизследователски проекти. Зрителите ще могат да видят съвременните апарати, с които се изследва безопасността на храните в Централната научноизследователска лаборатория в Ректората. Там се правят ДНК-анализи на месо и хранителни продукти, както и на въглехидрати в меда", уточни проф. Гаджева. Желаещите ще могат да надникнат и в лабораториите на Аграрния факултет - Евролаб, където се изследват млечни продукти, в създадената по норвежския проект Еколаб - за безопасността на води, почви и храни. Четири изследователски лаборатории на Медицинския факултет, също ще бъдат отворени.
"В тази по електрон-парамагнитен резонанс, например, единствено в България се прави анализ на свободни радикали и антиоксиданти в храни, вино и дори в кръв. Това са причинителите на много съвременни заболявания, включително и рак", разясни проф. Гаджева. По време на отворените врати ще бъдат презентирани и 6 доклада по научни проекти, сред които е за замърсяването на района на Стара Загора на проф. Яблански.
Въпреки академичния фокус, учените не са забравили и учениците, които ще бъдат привлечени от викторини и изложби по темата. В конкурса за макети на тема "Техноград" са се включили над 20 старозагорчета от 6-и до 12-и клас. Те са развихрили фантазията си по темите за възобновяемата енергия и използването на отпадни материали, развитието на транспорта в бъдещето и обвързването на инфраструктурата с природата. Макетите ще бъдат показани в РБ "Захарий Княжески", която ще домакинства част от проявите.

Информация: вестник Новината

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |