Събития Промените в социалното осигуряване не се харесват от миньорите

Промените в социалното осигуряване не се харесват от миньорите

Сряда, 22 септември 2010 г., 19:26
Размер на буквите
миньорска каска

20 хиляди работещи в добивната промишленост са се подписали под искане за оттегляне на предложените от правителството промени в Кодекса за социално осигуряване. Това съобщи инж. Пенчо Токмакчиев, председател на Федерацията на независимите миньорски синдикати към КНСБ.

Общият брой на заетите в отрасъла е около 32 хиляди.

Няма да отстъпим по никакъв начин. Ако предложението не бъде оттеглено и преработено, или се приеме в този вид, ще излезем на ефективна стачка, при спазване на всички изисквания на Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Няма значение дали ръководството на КТ Подкрепа ще се присъедини. Не съм съгласен с начина, по който постъпи д-р Константин Тренчев, той може да има различни възгледи, може да търси други пътища за действие, но АБ-то на синдикализма категорично не позволява един синдикат да застава срещу друг. Разговаряхме с членове на Подкрепа, те са съгласни с нас и ще ни подкрепят. Има работещи в добивната промишленост, които не са членове на нито един синдикат, но са се присъединили към колективните трудови договори, те също са готови за протест. Хората имат едни и същи проблеми, всички са потърпевши от предложените промени и не бива така грубо да се показват принципите на синдикализма и да се спекулира със защитата им, коментира инж. Токмакчиев, цитиран от вестник Старозагорски новини.

От Федерацията не приемат и направените "в движение" последни предложения на Тотю Младенов, Христина Митрева и д-р Константин Тренчев. Искаме да видим това, което ни предлагат, написано на хартия, за да го обсъдим и да преценим точно има ли разлика и каква е тя, каза синдикалистът. "От това, което се чу, излиза, че тази една точка, която се дава за категориите, означава пак увеличаване на пенсионната възраст. И ще стане така, че следващата година няма да има пенсионирани при условията на първа и втора категория труд", добави той.
По предварителни данни най-малко 15 хиляди представители на миньорските синдикати ще участват в националния протестен митинг на КНСБ в София на 7 октомври, но е възможно да бъдат и повече.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |