Събития Тунел под връх Шипка - идеята за строежа му отново е на дневен ред

Тунел под връх Шипка - идеята за строежа му отново е на дневен ред

Сряда, 22 септември 2010 г., 19:06
Размер на буквите

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще се проведе работно заседание, на което ще се обсъжда изграждането на пътен тунел Шипка. Междуведомствена група ще оказва логистична помощ на агенция Пътна инфраструктура за подготовката на законовите процедури за изпълнение на инвестиционни проекти - както за тунела, така и за строежа на път III - 5004 - обход на Габрово.

В заседанието ще участва и областният управител на Стара Загора Йордан Николов, който е член на Комитета по наблюдение на дейността на междуведомствената работна група, информира вестник Старозагорски новини.
Прокопаването на тунел под Шипка нееднократно е било коментирано, но реално нищо не е направено досега.Двете предходни правителства - на НДСВ и на тройната коалиция, по принцип даваха зелена светлина на проекта, но с уговорката, че държавата няма да инвестира в него и той може да бъде реализиран само ако се намери инвеститор.
Последният официално заявен интерес към проекта е с дата 10 март 2009 г., когато чешката компания "Метростав" изяви готовност, а директорът на международния й отдел Робърт Достал беше категоричен, че те имат достатъчно опит и възможности - изграждали са тунели в Чехия, Германия, Хърватска, Русия и два в Исландия. Последните били с обща дължина 11 километра. На брифинга стана ясно, че от ноември 2008 г. това е третата компания, която проявява интерес към тунела. Според евродепутата Станимир Илчев, цената на съоръжението ще бъде около 200 милиона евро.Той изрази мнение,че ако МРРБ публикува офертата на прокарването на тунела, тогава ще се появят още кандидат-инвеститори.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |