Събития Загорка не промени политиката си заради кризата

Загорка не промени политиката си заради кризата

Понеделник, 05 октомври 2009 г., 18:18
Размер на буквите

Загорка АД направи големи усилия върху разработването на проекта Светът на Загорка. Той стартира от октомври 2009 г. Пивоварната в Стара Загора отваря врати за туристи и посетители, които ще имат възможността да минат по пътя на бирата и ще разгледат Светът на Загорка. Това е много важен проект за нас и сме инвестирали в това да го направим възможно най-привлекателен и да създадем атрактивни преживявания за нашите потребители, казва изпълнителният директор на Загорка АД Рууд ван ден Ейнден.

- Господин Ейнден, вие сте посветили голяма част от професионалния си път на развитието и просперирането на Heineken. Какво ви мотивира да поемете поста генерален мениджър на Загорка АД в България?

- Когато ми предложиха позицията на генерален мениджър на Загорка АД, приех това като предизвикателство и възможност за развитие на политиката за управление на компанията в един изключително конкурентен пазар. Знаех, че Загорка АД е лидер на пазара, с доказани традиции в пиво-производството, затова предизвикателството към мен е да запазя същата посока на развитие и високия статут и имидж. Допълнително ме мотивира и възможността да работя в различна културна обстановка, тъй като все пак идвам от Холандия.
Поех Загорка АД в началото на април тази година и въпреки развилата се световна криза и общото състояние на бирения пазар в страната мога гордо да заявя, че компанията е в стабилна позиция. Това, което ме впечатли най-силно за този период, са професионализмът и всеотдайността на служителите, както и силно развитото портфолио от търговски марки.

- Каква ще бъде стратегията ви за управление на компанията през следващите години?

- В Загорка като част от Heineken International използваме установени и доказани практики на компанията майка по отношение на търговията, търговския маркетинг, продажбите и иновациите. Досега нашата политика на управление е доказано добра и възнамеряваме да запазим тази посока. Разбира се, нещата, върху които винаги се концентрираме, са развитието на служителите, нашите силни марки като Загорка, Ариана и Heineken. Тъй като Загорка АД винаги е била прогресивна компания, логично ще продължаваме да инвестираме в нововъведения и иновационни технологии и в бъдеще.

- Независимо от трудните икономически условия Загорка АД бележи увеличаване на пазарния си дял в България. На какво се дължи този успех?

- Наистина увеличихме пазарния си дял и това се дължи основно на силно развитите марки. Компанията имаше много ясна стратегия за фокусиране върху ограничен брой марки, която показва добри резултати. Горди сме например с марки като Ариана, която постигна впечатляващ растеж. Когато бизнес условията са затруднени, ние се стараем да развиваме нашите марки не само по отношение на комуникационни и рекламни кампании, но също инвестираме в разнообразни търговски дейности и промоции. Това, което съумяхме да постигнем, е успешното развитие на силен екип по продажбите. В Загорка вярваме в добре установените отношения с дистрибуторите и представителите в различни търговски обекти.

- Кои са инвестиционните проекти на Загорка АД за 2009 г.?

- Отделно от инвестициите ни в търговски активи през изминалата година най-голямата инвестиция, която направихме, е въвеждането на специална технология за етикетиране, наречена PSL (pressure sensitive label), която сега използваме за Heineken.
Насочихме голяма част от усилията си и върху разработването на проекта Светът на Загорка, който ще бъде факт много скоро. В началото на октомври пивоварната в Стара Загора ще отвори врати за туристи и посетители, които ще имат възможността да минат по пътя на бирата. Това е много важен проект за нас и сме инвестирали в това да го направим възможно най-привлекателен и да създадем атрактивни преживявания за нашите потребители. Разбира се, продължаваме да инвестираме в пивоварната, що се отнася до технологии и подобрения.

- Ще се появят ли продуктите на Загорка АД в нови опаковки?

- Като прогресивна компания в Загорка съблюдаваме световните тенденции и развитието на дизайна на опаковките. Все пак дизайнът е основна част от имиджа на марката. Затова и се стараем винаги да бъдем актуални и иновативни в опаковките на нашите продукти, за да посрещнем всички изисквания и нужди на потребителите. Получихме добри резултати след иновациите, които направихме в последните няколко години - въведохме новата бутилка Magnum на Загорка (1.5 л), PET бутилките на Ариана (1L/2L), както и новите ring-pull капачки на Ариана.

- Много от мениджърите на водещи компании у нас намаляват разходите си за реклама по време на финансовата криза. Необходимо ли е това според вас?

- Комуникирането на марката е много важно, това е част от развитието на имиджа й и е един от основните маркетинг елементи. Разбира се, силните и отличителни комуникации и рекламни инструменти са тези, в които си струва да се инвестира в днешно време. В условията на икономическата криза и ограничените бюджети за реклама, с които повечето големи компании трябва да се справят, се използват именно новаторските и творческите идеи, защото те винаги биват забелязани и запомнени от потребителите.

- А какви мерки предприема компанията във връзка с финансовата криза?

- Загорка АД е фирма с дългогодишни традиции и доказано успешна политика за управление. Нашата практика показва, че не трябва да изпадаме в състояния на краткосрочно планиране, а да се съсредоточим върху главните цели и да бъдем гъвкави, да прогнозираме предвидливо промените на пазара, както и възможни кризисни ситуации. Ето защо смея да кажа, че на практика Загорка не е променила политиката си заради кризата.
Просто сме станали по-предпазливи и точни - отделяме допълнително внимание върху рационалното усвояване на паричните средства и преценяването на реалните нужди и използването на доказани практики.

Рууд ван ден Ейнден


- Кои са основните ви задачи като мениджър на компания, която е лидер в пивоварния бизнес у нас?
- Искам да сме сигурни, че при нас работят и продължават да работят най-добрите хора в различни сфери. Бих искал да подготвя компанията за променящите се пазарни условия, като например нарастването на пазара на големи вериги супермаркети, с което имам опит. Миналата година бе успешна за Загорка и целта ми е да запазим силата, която ни доведе до високите резултати.
Интервю на вестник Пари

Кой е Рууд ван ден Ейнден

Рууд ван ден Ейнден е роден на 22 април 1969 г. в Холандия. Завършил е бизнес икономика в Erasmus University Rotterdam. Започва своето професионално развитие като обучаващ се в мениджърския отдел на Heineken (1994-1995). След това до 2002 г. Ейнден започва работа в Unilever на различни позиции. През 2002 г. заема позицията директор Продажби в Duyvis snack nuts company/Sara Lee, а през 2004 г. поема позицията генерален мениджър на същата компания. През 2007 г. той се връща в Heineken, Холандия, на поста директор продажби Топъл пазар (магазини и супермаркети). От началото на април тази година той е новият генерален мениджър на Загорка АД. Женен, с три деца.
Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Статии с подобно съдържание

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |