Събития Евгений Желев: Няма реални реформи в българското здравеопазване

Евгений Желев: Няма реални реформи в българското здравеопазване

Вторник, 21 септември 2010 г., 08:15
Размер на буквите

Бившият здравен министър и кмет на Стара Загора д-р Евгений Желев заяви в Стара Загора, че протеста на лекарите е предизвикан от липсата на реална реформа в здравеопазването и от неадекватните мерки, които Министерството на финансите изпълнява. Те са предизвикали финансов колапс в българските болници. Според Желев, който е депутат от БСП, лекарите тази есен са принудени да протестират, защото им било дошло до гуша от празни обещания.

"Не искам да политизирам въпроса с българското здравеопазване, но ако управляващите ни бяха послушали, лекарското съсловие нямаше да протестира", заяви на пресконференция в Стара Загора народният представител.
Евгений Желев отново разкритикува използването на здравните вноски в подкрепа на бюджетния дефицит и уточни, че червената коалиция е настоявала за запазването на предназначената за здравеопазване част от бюджета поне на нивото на 2009 година.
"Вместо това тя бе намалена с цел подкрепа на фиска", категоричен е д-р Желев.
Той изрази безпокойството си от предлаганите от Здравната каса анекси към договорите на болниците, с които се намаляват парите им и ги обяви за незаконни.

"От 1 януари догодина, когато ще влязат в сила новите болнични стандарти, ще бъдем свидетели на нов вид туризъм, този път здравен", горчиво иронизира докторът. Той посочи, че с тяхното въвеждане ще се наложи на пациентите посред зима, при лоши метеорологични условия да търсят здравна помощ единствено в столицата или в големите градове, поради липса на качествена медицинска помощ по места.
"Тези стандарти ще противоречат на трите принципа на здравеопазването - достъпност, достатъчност и качество", коментира депутатът. Според него действията на правителството по въпросите на общественото здраве били хаотични и насочени само в една цел - средствата за него да бъдат колкото се може по-малко.
"Реформа се прави преди всичко с пари, а непрекъснато ни се повтаря, че пари няма", каза още д-р Желев.
Той съобщи, че вместо запазване на финансирането на българското здравеопазване на нивото от 2009 година, от него са били снети 100 млн. лева, като това е ударило преди всичко върху центровете за спешна медицинска помощ, пише вестник Старозагорски новини.
Бившият здравен министър изказа съмнение, че приетият в България социаллиберален модел е изиграл вече своята роля и изрази мнение, че би трябвало страната ни да приеме изцяло държавното финансиране както е в страните от Скандинавския полуостров и Великобритания.
"Винаги съм казвал, че здравеопазването е част от националната сигурност", обяви д-р Желев.
Той уточни, че именно въпросът за здравеопазването ще стои в основата на предвиждания вот на недоверие, който Коалиция за България смята да внесе против правителството.
В заключение народният представител каза, че е твърдо за демонополизиране на Здравната каса, която според него вече не била национална, а държавна.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |