Събития Георги Ангелов: Втора вълна на кризата може да засегне света

Георги Ангелов: Втора вълна на кризата може да засегне света

Четвъртък, 16 септември 2010 г., 09:27
Размер на буквите

Стара ЗагораВтора вълна на кризата може да засегне света заради огромните бюджетни дефицити в САЩ и Европа. Това заяви за Дарик радио икономистът от Отворено общество Георги Ангелов. По думите му ако се стигне до задълбочаване на проблемите, то отново ще дойде от САЩ, тъй като страната не предприема мерки срещу огромния си бюджетен дефицит. България задължително трябва да предвиди буфери срещу евентуалната втора вълна, иначе ще бъде повалена още от първия полъх, категоричен е Ангелов.

Когато решава дали да похарчи фискалния резерв, дали да трупа дългове, рискът от потенциална следваща вълна на криза трябва винаги да се има предвид и трябва винаги да сме подготвени, съответно да имаме известни натрупани резерви, да има буфери и в бюджета за следващата година, така че ако се случи нещо подобно, България да не бъде изненадана. Защото ако останем без всякакъв фискален резерв и ако останем без всякакви буфери в бюджета и се случи нещо подобно, дори да е по-леко като криза, ние просто ще бъдем повалени още при първия полъх, заяви Ангелов, цитиран от Dariknews.bg, предаде econ.bg.
Според него у нас банките държат доста по-високи нива на капитал и ликвидност, отколкото в Западна Европа и САЩ. По време на кризата миналата година в САЩ и в Европа имаше банки с капитал от 2-3%. За сравнение с България капиталът е 17-18% в момента, тоест имаме доста повече буфери, натрупани в банковия сектор, които, разбира се, дават възможност той да устои дори на следващ етап от кризата, обясни икономистът.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |