Събития Върнаха делото срещу Иса Бесоолу на прокуратурата

Върнаха делото срещу Иса Бесоолу на прокуратурата

Вторник, 14 септември 2010 г., 20:17
Размер на буквите

Състав на Окръжен съд - Стара Загора, под председателството на Ива Стефанова прекрати съдебното производство срещу общинския съветник и общинската служителка от Павел баня Иса Бесоолу и Милена Кавръкова.

През август 2009 година дамата беше обвинена в длъжностно присвояване на 28 000 лева, а приятелят й - в съучастие при присвояване на парите и предлагане на подкуп на длъжностно лице. Делото беше прекратено по настояване на защитата на обвиняемите. Оказа се, че към преписката в съда не са приложени секретните сведения, събирани от полицията със специални разузнавателни средства (СРС). До 30 юни те изобщо не са излизали от Окръжна прокуратура - Стара Загора, и Бесоолу, Кавръкова, както и техните защитници, не са имали възможност да се запознаят с тях, обоснова искането си адв. Ялдъров. След 30-минутно тайно заседание съдът се съгласи, че са допуснати процесуални нарушения, и върна преписката на прокуратурата. На въпрос на вестник Старозагорски новини има ли сериозни данни в секретната документация, Ялдъров отказа всякакъв коментар. Решението на съдия Стефанова обаче навежда на изводи, че събраното със СРС представлява важна за делото информация.
Припомняме, че на 6 август 2009 г. 28-годишната общинска служителка в Павел баня Милена Кавръкова беше задържана за престъпление по служба. В хода на проведеното от старозагорските антимафиоти разследване беше установено, че тя, в качеството си на ръководител на общинско звено, е присвоила 28 000 лева. Парите са били гаранция за изпълнението на обекти по Закона за обществените поръчки, които е трябвало да бъдат върнати на фирмите. Пачките се съхранявали в касата на общината, която се пази от СОТ и има специален код, но при акцията на ГДБОП те не са открити. Кавръкова заявила, че ги предала за съхранение в касата на свой приятел - Бесоолу.
Два дни по-късно беше арестуван и общинският съветник, а парите бяха върнати с протокол от задържания. Състав на Окръжен съд - Стара Загора, остави Бесоолу в ареста с постоянна мярка "задържане под стража", но Апелативният съд - Пловдив, го пусна под парична гаранция от 3000 лева.
Трийсет и шест годишният Иса Бесоолу беше кандидат за депутат на ДПС за 41-вото Народно събрание. Преди три години дърводобивният му бизнес предизвика поредица от протести и подписки от страна на природозащитниците и местното население от няколко села в община Павел баня заради безразборното изсичане на горите. Вчера и той, и Кавръкова бяха във видимо добро настроение и спокойно очакваха възобновяването на съдебното дело.

Информация: вестник Старозагорски новини

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |