Събития Правене на домашен сапун проучват активистки от Суринам

Правене на домашен сапун проучват активистки от Суринам

Понеделник, 13 септември 2010 г., 16:39
Размер на буквите

"Една от основните цели на работното посещение на Шерил Састро, експерт по опазване на околната среда при Национално женско движение, и Милисент Йозефсон, здравен аналитик при Министерство на здравеопазването на държавата Суринам, е проучване на българския опит за правене на домашен сапун - съобщи на брифинг Диана Искрева, изпълнителен директор на Фондация "Земя завинаги".

- Другите теми са изграждане на устойчиви санитарни системи - тоалетни, филтри и влажни зони за пречистване на битови отпадъчни води, производството на етeрични масла и влагането им в санитарно-хигиенни продукти и др."
Милисент Йозефсон обясни, че за селските райони, които са отдалечени от столицата Паримарибо, сапунът е непознато хигиенно средство. Местните използвали за миене някакви треви, а прането правели без нищо в реките. Идеята е да започне създаване на цивилизовани навици, като се започне от хигиената.
Пред старозагорските медии Шерил Састро презентира страната си, намираща се в северната част на Южна Америка. Населението е 481 000 души, а територията - 164 000 кв.км. Официалният език е холандски, както и местният - суранан тонго. Населението е многоетнично - креоли, маруни, индианци, ливанци, бразилци и др. Дълги години Суринам е била холандска колония. От 25 ноември 1975 г. е призната за самостоятелна република с парламент и президент.
Богата на флора и фауна, през 1998 г. правителството създава Суринамски централен природен резерват. Тук има гигантски мравояди, ягуари, каймани, маймуни и т.н., тропически гори, минерални бани и уникални дървени сгради, които привличат туристите. Основното превозно средство са лодки, малки самолети, моторетки и коли. Вече има радио, телевизия и интернет.
Основните ресурси на страната, по-голямата част от които са за износ, са боксид, злато, петрол и дървен материал, ориз, банани и скариди. Вносът е храна и индустриални стоки.
Обучението - частно или държавно, е платено. Децата започват училище на 4 години и завършват средно образование в 12-и клас. В столицата има един университет. Семействата са полигамни. Поради липса на достатъчно мъже, в населеното място на един мъж се падат 5-6 жени, които отглеждат децата му, без той да има ангажимент към тях. Мъжът живее сам и по собствено желание "посещава" жените си. Средно в "семейство" се отглеждат 8-10 и повече деца. Средната продължителност на живот при жените е 60 години, а при мъжете - 75.
Г-жа Йозефсон сподели, че болшинството от хората живеят в джунглата, където бъка от отровни змии. За да се защитят от тях, местните приготвят лекарство от жлъчката на пираните. Когато човек приема в малки дози от "лекарството", заедно с потта му излиза и миризмата на пиранята, от която всички бягат.
През 1982 г. е основано Националното женско движение, а през 2001 г. - и Женска фондация. Целта е да се подкрепят усилията на жените, които са против расова, религиозна и социална дискриминация, за равноправие между мъже и жени, за повишаване на информираността и образованието на жените. Като изключително постижение г-ца Састро съобщи, че по тяхна инициатива вече са построени 60 тоалетни във вътрешността на страната. Дотогава хората не са знаели що за "животно" е това. С посещението на двете дами от Суринам, Националното женско движение връща визитата на експерти от "Земя завинаги", които през миналата година, в продължение на 1 месец, ги подпомагаха в изграждането на санитарни системи в джунглата - в селищата на маруните и в индианските селища в пясъците на Атлантическото крайбрежие.

Информация: вестник Старозагорски новини

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |