Събития Асоциация Активни потребители настоява за ясни и съпоставими банкови такси

Асоциация Активни потребители настоява за ясни и съпоставими банкови такси

Понеделник, 13 септември 2010 г., 11:25
Размер на буквите

Стара ЗагораАсоциация Активни потребители се обявява за повече прозрачност, яснота и съпоставимост на банковите такси. Организацията подкрепя действията, които Европейската комисия и Европейската потребителска организация BEUC предприеха в тази посока.

През август 2010 година Мишел Барние, еврокомисар за вътрешния пазар и услугите, изпрати писмо до председателя на Комитета на европейската банкова индустрия (EBIC) Герхард Хофман. Чрез него Европейската комисия възлага на EBIC незабавно да открие и приложи решения, които да гарантират правилно разбиране и съпоставимост на банковите такси в целия Европейски съюз. Тази есен Европейската комисия ще организира среща, с която да даде старт на процеса, съобщиха от Асоциацията.
Проблемът с неясните банкови такси е приоритетен и за Европейската потребителска организация BEUC, в която членува Активни потребители. Потребителските сдружения ще вземат активно участие в процеса по привеждане на банковите такси в разбираем и съпоставим вид. Исканията от писмото на Барние се основават на изводите от работния документ Последващи действия в областта на финансовите услуги на дребно, публикуван през септември 2009 година. В доклада се констатира, че банковите такси в Европа често са непрозрачни и трудни за разбиране. В рамките на инициативата трябва да се постигнат три основни цели:
1. Яснота и по-лесно разбиране на използваната терминология.
2. Подобряване на съпоставимостта на банкови такси.
3. По-прозрачна, налична и достъпна за потребителите информация за банковите такси.
Банковите такси в България също са неясни и непредсказуеми. Те се променят често без знанието на потребителите. Има и такси, които са неоправдано високи – например комисионите, които банките удържат при плащане на такси, данъци и задължения на граждани към държавата. В момента хората, които искат да си извадят задграничен паспорт чрез експресна поръчка, трябва да платят на банката, която обслужва МВР, 20 лева такса, за да преведат 200 лв.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |