Събития Прогнозната цена слънчогледа от новата реколта е 600 - 700 лева за тон

Прогнозната цена слънчогледа от новата реколта е 600 - 700 лева за тон

Сряда, 25 август 2010 г., 18:19
Размер на буквите

слънчогледДо октомври цената на олиото ще се повишава, но след това тя ще се нормализира, прогнозира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. На пазара не се търгува слънчоглед, новата реколта не е излязла.

В момента самите продавачи, хората, които гледат слънчоглед, са обявили прогнозна цена за продажба около 600 - 700 лева за тон, която е сравнително висока. Все пак е краят на сезона и дори и при цена 700 лева за тон, с всичките транспортни и други разходи, себестойността на олиото не би трябвало да е повече от 1,40 лв., каза Стойчев. Според него обаче дори и след добавянето на печалба, труд и опаковки цени над 2,20 - 2,30 лв. вече са неуместни.
При брашното също се наблюдава поскъпване, тъй като големите зърнопроизводители изчакват, посочи Стойчев. Стойчев смята, че причината е, че Русия, която е най-големият играч в Черноморския район, не продава, а Украйна се влияе от Москва. По думите му обаче цена на килограм хляб от 1,40 - 1,70 лв. е абсолютно нереална.
"Мисля, че това е абсолютно нереална цена. Преди няколко дни бях в Сърбия. За да успокои повишаването на цената на хляба, тяхното правителство обеща, че ще освободи 100 хил. тона пшеница от държавния резерв, за да може да се задържи цената на хляба, което е малко количество. Ефектът е по-скоро психологически за внасяне на някакво успокоение.
За цената на хляба съм категоричен. Нашите изследвания показват, че дори и през 2007 г., която беше много лоша в световен мащаб и цената на пшеницата достигна до 500 лева за тон, а в момента говорим за 260 - 300 лева за тон, цената на хляба не се повиши".
Едуард Стойчев посочи още, че при хранителните стоки няма да има толкова ниски сезонни цени, каквито хората очакват. Обяснението според него е, че при кризата търговците не смеят да изкупуват по-големи количества и да ги изкарат на пазара, защото не са сигурни дали ще бъдат продадени.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |