Събития БСП настоява община Стара Загора да вземе мерки за ромското включване

БСП настоява община Стара Загора да вземе мерки за ромското включване

Сряда, 25 август 2010 г., 16:45
Размер на буквите

"Винаги съм казвал, че преди всичко останало ромите трябва да се научат да ходят на училище", коментира общинският лидер на БСП в града на липите доц. Бойчо Биволарски. Социалистът допълни, че в такова голямо училище като 12-o ОУ в квартал "Лозенец", което има капацитет от около 800 ученици, в клас влизат не повече от 100.

И държавата, респективно Община Стара Загора, трябва да вземат по-решителни мерки в тази насока.
Биволарски направи този коментар по повод неотдавнашните изявления на секретаря на Изпълнителното бюро на БСП Деница Златева и соцексперта по етническите въпроси Мирослав Попов. Златева изтъкна, че българската държава и правителство имат съвсем минимален дял в усвояването на евросредствата по ромското включване и през последните 15 години те като че ли са били монополизирани от няколко НПО, информира вестник Старозагорски новини.
По думите й все още стои въпросът как се приоритизират проектите за интеграция на ромското малцинство, кой контролира изразходването на тези средства, какъв е ефектът от усвояването им.
"За нас е важно тези проекти да бъдат публични, да има публичен контрол върху разходването на средствата и ясна отчетност", каза в изявлението си Деница Златева. Секретарят на ИБ напомни, че в края на мандата на предишното правителство било договорено и ратифицирано споразумение със Световната банка в размер на 40 млн.евро за социално включване на деца от рискови групи на възраст от 0 до 7 години.
А експертът по етнически и религиозни въпроси Мирослав Попов беше категоричен, че не трябва ромските проблеми да се разглеждат откъснати от общите социални проблеми. По думите му, част от причините за неуспеха на ромската интеграция е в начина на изработване на проекти, които изолират ромите от цялото българско общество. Според Попов средствата са били използвани нерационално и девет десети от парите не са минавали през държавни институции, а са влезли във фирми и неправителствени организации и не се упражнява обществен контрол.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |